Dünyada yaşam başlamadan önce DNA ve RNA birlikte var olmuş olabilir
Yaşam başlamadan önce, ribonükleik asit (RNA) ilkel çorbayı yönetti. Hikayenin, RNA Dünya hipotezi olarak devam ettiği de bilinmektedir fakat RNA’nın daha karmaşık kuzeni deoksiribonükleik...
Demokrasi ve diktatörlük
Diktatörlük, otoriterlik, despotizm, otokrasi adlarıyla anılan rejimler bu çağın bir realitesi. Müslüman ülkelerden köklü Avrupa demokrasilerine, Rusya'dan Amerika'ya kadar tek adamlar rejimi, gözler önünde.
Bu...
Bill Bland’ın “Sovyetler Birliği ve İspanya İç Savaşı” adlı makalesine Önsöz
2019, Nazi Almanyası ile faşist İtalya'nın askerî birlikleriyle doğrudan ve edimsel, Britanya, Fransa ve ABD emperyalistlerinin dolaylı olarak destekledikleri İspanyol faşistlerinin ülkenin Cumhuriyetçi, demokrat...
Yakın Partner Şiddeti
Yakın partner (sevgili) şiddeti, bir birliktelik ilişkisi içinde olunan bir insan üzerinde tahakküm veya denetim kurmayı amaçlayan ezici bir davranış kalıbıdır. “Yakın partner şiddeti”...
Antik DNA araştırmaları ırkçılık tartışmalarına nasıl zemin hazırlıyor?
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sosyal medyada Filistinlilerin güney Avrupa’dan göç ettiğini ileri süren bir araştırma paylaştı.
Science Advances dergisinde yayınlanan araştırmada, İsrail'in Aşkelon kentinde yapılan...
Ortodoks Marksizm Garabeti
"Tanrı beni Marksizmden korusun" diyen Marks’ı çok iyi anlıyorum, Marksizmi 19. yüzyıldaki haliyle dogmalaştıran sekter "solcuları" görünce. Oysa Marks, çağın ekonomik-sosyolojik yapısına göre nesnel...