Karşılaşmanın Olanakları

Hele de pandemi sürecindeki kapanmadan sonra yollara düşüp kentlerden mümkün olduğunca taşranın kucağına attı kimimiz kendini. İnsansız, kalabalıksız, mümkün mertebe doğayla iç içe kaldığımızda,...

Orkestra Şefi Deniz

Sevgili arkadaşlar dün söz verdiğim gibi bugün Deniz'le ilgili anılarıma devam ediyorum. 6. Filo İstanbul'a geldiğinde ben de İstanbul'da çalışıyordum. Fırsat buldukça da gösterilere katılıyor...

Mazdekizm: Antik İran’da Adalet Feneri

Antik İran tarihinde, özellikle Sasaniler döneminde ortaya çıkan Mazdekizm derin bir sosyo-dini hareket olarak önemli bir yer işgal eder. Zerdüşt din adamı Mazdak tarafından...

Bir Toplumsal Hareketin Analizi: 1908 Osmanlı Boykotu

Toplumsal tarihin dönüşümünü açıklamak için sosyal bilimler literatüründe kullanılan belki de en açıklayıcı metaforlardan biri Komünist Manifesto’da geçen “katı olan her şeyin buharlaşması”dır. Bu metaforun...

Bilim insanları neyi keşfetti? ‘Gizemli’ açıklama yarın yapılacak

Bilim insanları bu hafta Samanyolu'nun merkezi hakkında "çığır açan" bir şeyi açıklamaya hazırlanıyorlar... Açıklama kara deliklerle ilgili olabilir. Perşembe günü bilim insanlarının yapacağı açıklama merak...

Meksika’da Trotzki’nin torunu hayatını kaybetti

Sovyet devriminin önde gelen isimlerinden Lev Troçki'nin torunu Esteban Volkov, 97 yaşında Meksika'da hayatını kaybetti. Bu haberi, büyükbabasının anısına Meksika'da kurduğu müze duyurdu. Wolkow,...

YENİ EKLENENLER