Merkür Gerçekten “Ölü” Değil: Parlak Çizgiler Gezegenin Jeolojik Aktivitesine İşaret Ediyor
Yeni bir uluslararası çalışmada, Merkür’ün yüzeyindeki parlak çizgiler olarak bilinen slope lineae’nin sistematik haritalanması, içten gelen uçucu maddelerin dışa kaçışının izlerini ortaya koyarak Güneş...
4,4 Milyon Yıllık Ardi Fosili İnsan Evriminin Geçiş Türünü Aydınlatıyor
4,4 milyon yıl önce yaşamış Ardipithecus ramidus türüne ait ayak bileği kemiği, insan evrimi ile maymun benzeri atalar arasındaki “geçiş türü” bağlantısını gözler önüne...
Sınıflı Toplumların Tarihsel Gelişimi ve Sınıf Bilincinin Rolü
Neolitik çağda, artı değerin ve giyecek vb. eşyalar dışında özel mülkiyetin olmadığı, ortak alanlarda sınıfsız-devletsiz-savaşsız yaşayan herkesin avcı-toplayıcı olarak tek görevinin yiyecek bulmak olduğu...
Dersim Diyarından Pirler, Analar, Kadınlar
Bir süredir Dersim üzerine araştırmalar yapıyorum, özellikle Dersim Kırmanç kimliği, Kırmançki dili üzerine odaklanmışken elbette Dersim tarihi, kültürü, inancı üzerine yazılan araştırmaları da inceliyorum....
Otoriterliğin Mirası: Hitler Almanyası’ndan Dersler
Weimar Cumhuriyeti, Almanya’nın Birinci Dünya Savaşı sonrası kurduğu ilk demokrasi denemesiydi. Ancak bu deney, derin ekonomik krizler, siyasi istikrarsızlık ve toplumsal kutuplaşmalarla sarmalanmıştı. Versailles...
NASA, Mars’ta Oksijen Üretti: İnsanlığın Uzay Macerasında Dev Bir Adım!
NASA, Mars’ta ilk kez oksijen üretmeyi başardı. Şubat 2021’de Kızıl Gezegen’e inen Perseverance gezgini, MOXIE adlı bir cihaz kullanarak Mars’ın karbondioksit zengini atmosferinden oksijen...