Kimin Bu Kentler?

Berlin’de sürgün müzesini ziyaret etmiştim yakın bir zamanda. Almanya’dan başka ülkelere aceleyle gitmek zorunda kalanların ayaklarını son bastıkları toprak, kent parçası olarak tarihi öneme...

Kapitalizm, Akademi, Esneklik, Göç ve ‘Aşınan Karakterler’*

Eric Alliez ve Maurizio Lazzarato, Savaşlar ve Sermaye (Wars and Capital) başlıklı çalışmalarında, liberalizmin başından itibaren bir topyekün savaş felsefesi olduğunu belirtirler. Finansal olağanüstü...

Kıblesi Sermaye Olanlardan Vicdan Aranmamalı!

Sermaye özellikleri gereği her tür kötülüğü içinde barındırır. Ona yoğun bir şekilde sahip olanlarda, onun her tür kötülüğünü üzerlerinde taşırlar. Her tür değer parayla...

Nurhak Sana Güneş Doğmaz

Daha önce yazmıştım, çok zor da olsa, yitirdiğim yoldaşlarıma, arkadaşlarıma ilişkin anılarımı yazmayı sürdüreceğim. Benim yazdıklarımı okuyan bazı arkadaşlar, dönemin eleştirisini, öz-eleştirisini yazmayacak mısın? diye...

Kelimelerin Anlamlarını Belirleyen Nöronlar: Beynin Dil Haritası

Bilim dünyasında heyecan verici bir gelişme yaşandı. Araştırmacılar, kelimelerin anlamlarını belirleyen beyin hücrelerini tespit etti. Bu buluş, şimdiye kadar elde edilen en detaylı beyin...

İşçi Sovyetlerinin Rus Devrimlerindeki Rolü

İşçi Sovyetleri, yani “İşçi Temsilcileri Konseyleri”, ilk kez 1905 Rus Devrimi sırasında ortaya çıktı. Rusya İmparatorluğu’nun hızlı sanayileşmesi sonucu oluşan yeni işçi sınıfı, daha...

Son Eklenenler