Anaerkil toplum ve kadın hakları

Bachofen’in ilk kez 1861’de yayınlanmış olan “Anne Haklan” yaklaşık aynı zamanda basılmış olan iki bilimsel yayınla aynı kaderi paylaşmıştır: Darwin’in “Türlerin Kökeni” ve Marx’ın...

Yüz yıllık bir hikâye: Rus Devrimi

1917 Rus Devrimi bir anda değil, sekiz aylık bir dönemin ve dört siyasi krizin ardından gerçekleşmişti. Çar II. Nikola’nın görevden alınması ve çarlık hükümetinin...

Nasıl bir yerel yönetim?-1

Giriş: Yeni bir yerel yönetim seçimleri sürecine girdik. Eski söylemler ve el yordamı ile yol almaya çalışan demokratik muhalefet, afaki seçim ittifakları ve daha...

Dünya’yı Gök Taşından Kurtarma Planı

Çinli araştırmacılar, yaklaşan tehlikeli bir asteroidi Dünya’dan nasıl uzaklaştıracağımız ve gezegenimizi nasıl koruyacağımız hakkında yeni bir fikri var! Çinli araştırmacılar, Dünya’yı yakın nesnelerden biri olan...

Gökbilimciler keşfetti: Etrafındaki gezegenleri yutuyor

Gökbilimciler, Güneş benzeri yıldızların 4’te birinin, sistemlerindeki gezegenlerden ziyafet çektiğine dair kanıtlara ulaştı. Keşif, korkutucu gibi görünse de uzmanlar, evrenin başka yerlerindeki Dünya benzeri gezegen...

Bir tuhaf işgücü hali

Türkiye İstatistik Enstitüsü Ekim 2020 işgücü istatistiklerini açıkladı. Birkaç aydır aklıma takılı kalan bir tuhaf durum için ayrıntılı bakmayı denedim. İstatistikler içinde görünmez kalan...

Son Eklenenler