Yaz Saati Tartışması Yeniden Alevlendi: “Bilimsel Konsensüs Sanıldığı Kadar Net Değil”

Yaz saati uygulamasının insan sağlığı açısından zararlı olduğu yönündeki yaygın bilimsel görüşe yönelik eleştiriler yeniden gündeme geldi; bazı uzmanlar ve okurlar, nörologların öne çıkardığı...

Ya Olduğun Gibi Görün, Ya Göründüğün Gibi Ol

Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol. Şefkat ve merhamette güneş gibi ol. Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol. Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol. Tevazu ve alçak...

Kozmik Toz Beklenenden Daha Esnek ve Gözenekli

Yeni bir uluslararası araştırma, yıldız ve gezegen oluşumunda kilit rol oynayan kozmik tozun sanılandan çok daha esnek ve gözenekli yapıya sahip olabileceğini ortaya koydu....

Demokrasi, Teknoloji ve Mahremiyetin Kırılganlığı: Dijital Gözetim Çağında Siyasi Hakların Dönüşümü

21,yüzyılın dijital devrimi, toplumsal iletişimi hızlandırmakla kalmadı; devletin yurttaşla kurduğu ilişkiyi, sermayenin kamusal alandaki rolünü ve mahremiyetin sınırlarını da radikal biçimde dönüştürdü. Bu dönüşüm,...

Evrenin En Büyük Simülasyonu: Frontier Süper Bilgisayarı ile Exasky Projesi

Amerikalı bilim insanları, Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’ndaki Frontier süper bilgisayarını kullanarak evrenin bugüne kadar yapılmış en büyük simülasyonunu gerçekleştirdi. ExaSky projesi olarak adlandırılan bu...

Zonguldak, derdini anlatamayan şehir…

Giriş çıkışı yasaklanan 30+1'inci şehir Zonguldak olunca, Ankara'da sık sık "Sizin orası da çok kötüymüş" sözünü, sonunda bir soru işaretiyle duyar oldum. (Zonguldak'ta, derdimizi memlekete...

YENİ EKLENENLER