Evren ‘Yamuk’ Olabilir: Kozmik Dipol Anomalisi, Standart Modeli Sarsıyor
Yeni yayımlanan bilimsel inceleme, evrenin her yönde aynı olmadığına işaret eden kozmik dipol anomalisinin standart kozmolojik modelin temel varsayımlarını ciddi biçimde zorladığını ve modern...
Yapay zekadan meydan okuma: Dünyayı sizden iyi yönetiriz!
Dünyanın en iyi yapay zeka destekli robotları, Birleşmiş Milletler’in Cenevre’de yaptığı yapay zeka zirvesinde buluştu ve soruları cevapladı. Robotlar, insanların yapay zekayla uğraşırken çok...
Heidegger’in Çekici, Sofi’nin Külahı ve Öteki Ben
Meslekten üstadım, aziz bir dost aradı. Uzunca muhabbet ettik. Bu vesileyle, ben lafı epey zaman önce kütüphanesinden müsadere ettiğim kitaplara getirip, onlardan ikisini hatırladığımı,...
Hitler’i Destekleyen Oligarklar ve Günümüzdeki Diktatörler: Tarihten ve Günümüzden Dersler
Tarih, egemenlerin kısa vadeli çıkarları uğruna insanlığı nasıl felakete sürüklediğinin defalarca örneğini sundu. Almanya’da 1930’larda yaşananlar da bu düzenin nasıl işlediğini gösteren en çarpıcı...
Ağrı Kesiciler ve Uyuşturular
Toplumsal hafıza sorunlarıyla uğraşırken "unutma" ve "hatırlama" üzerine karmaşık sorunlarla karşılaşırız.
Acıları ve acı veren şeyleri UNUTMAK gerekmez mi?
Rutinine dönmek için unutmak daha doğru değil...
İnsanlığın Kayıp Kuzeni Sandığımızdan Çok Daha Yakındı
Yeni paleoantropolojik araştırmalar, uzun yıllar boyunca “ilkel mağara insanı” klişesiyle anılan Neandertallerin, modern insanla yalnızca genetik değil; kültürel, bilişsel ve duygusal düzeyde de derin...