EŞİK’ten Diyanet’in Miras Hutbesine Sert Tepki: “Kadınların Eşitlik Gakkı Yok Sayılıyor”

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 15 Ağustos 2025 tarihinde camilerde okuttuğu mirasla ilgili cuma hutbesine sert tepki gösterdi. Platform, hutbenin kadınların Medeni Yasa ile güvence altına alınan eşit miras hakkını hedef aldığını belirterek, “Kadınları erkeklerin yarısı oranında miras payına razı olmaya çağırıyorlar. Bu, Anayasa’ya ve yasalara açıkça aykırıdır” açıklamasını yaptı.

“Miras hakkı yarıya indirilmeye çalışılıyor”

EŞİK’in yazılı açıklamasında, Diyanet’in hutbesinde kullanılan ifadelerin kadınların eşit haklarını yok saydığına dikkat çekildi. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan kadınlara karşı bir hutbe daha. Bu kez miras hakkımızı yarıya indirmek istiyorlar. Hutbede açıkça kadınların eşit miras hakkına itiraz ediliyor. Anayasa’nın 10. ve 41. maddelerindeki eşitlik ilkeleri, Medeni Yasa’nın kadın ve erkek mirasçılar açısından getirdiği mirasta eşitlik ilkesi yok sayılıyor. Erkeklerin yarısı oranında miras payına razı olun deniyor.”

Platform, hutbede kullanılan “Allah’ın takdirine karşı gelmek” ve “ilahi adalete karşı çıkmak” gibi ifadelerin kadınları baskı altına almaya yönelik sert ve ürkütücü bir dil içerdiğini vurguladı.

“Diyanet anayasal sınırlarını aşıyor”

EŞİK, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın anayasal ve yasal çerçevelere aykırı hareket ettiğini belirterek, kurumun doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olduğunun altını çizdi. Açıklamada, “Yürürlükteki Anayasaya, yürürlükteki Medeni Yasaya uymak zorundadır. Yayınladığı hutbelerle ve fetvalarla Anayasayı ve Medeni Yasayı ortadan kaldıramaz, delip değiştiremez” denildi.

Platform, siyasi iktidarın arabuluculuk sisteminde yaptığı düzenlemelerle tapu işlemleri üzerinden kadınların miras hakkını daraltmaya çalıştığını, Diyanet’in ise bu yaklaşımı tüm miras alanına yayarak kadınların hakkını tamamen kısıtlamayı hedeflediğini öne sürdü.

“Miras hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz”

Kadınların eşitlik mücadelesinin kararlılıkla süreceği belirtilen açıklama, şu sözlerle tamamlandı:

“Diyanet’in bu tutumu, kadınların ve kız çocuklarının en temel haklarını yok etmeye yöneliktir. Ayrıca, kadınların haklarını kullanmaları halinde şiddete uğramalarına zemin hazırlayacak kışkırtıcı bir dil içermektedir. Derhal anayasal ve yasal sınırlarına çekilmeli, kadınların haklarına yönelik saldırılarına son vermelidir. Miras dahil, hiçbir anayasal ve yasal hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz.”