CHP’li Güldem Atabay, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın “Türkiye alt-orta gelirden üst-orta gelire yükseldi” açıklamasına sosyal medya üzerinden verdiği yanıtta, gelir dağılımındaki bozulma, asgari ücretin açlık sınırının altında kalması ve yoksulluk oranları üzerinden hükümetin ekonomik başarı söylemini ironik bir dille sorguladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın son 23 yıla ilişkin “üst-orta gelir” vurgusu, muhalefetin gelir dağılımı ve yoksulluk verileri üzerinden yönelttiği sert eleştirilerle karşılık buldu. CHP Parti Meclisi Üyesi ve ekonomi politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Güldem Atabay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, resmi büyüme ve kişi başı gelir verilerinin geniş toplum kesimlerinin yaşam koşullarını yansıtmadığını savundu.
Atabay, “Ortalama kişi başına gelirin 17 bin doları aşacağı söyleniyor; peki bu para kimin cebinde?” sorusunu yönelterek, makro göstergeler ile hane halkı refahı arasındaki uçuruma dikkat çekti.
Gelir Eşitsizliği Ve Orta Sınıf Tartışması
Atabay’ın paylaştığı verilere göre Türkiye’de en zengin yüzde 20’lik kesim, en yoksul yüzde 20’nin yaklaşık dokuz katı gelir elde ediyor; bu oran Avrupa Birliği ortalamasının iki katına yakın. Bu tabloyu “orta sınıfın çöküşü” olarak tanımlayan Atabay, gelir artışının toplumun üst kesimlerinde yoğunlaştığını ileri sürdü.
Türkiye’de yaklaşık 15,7 milyon ücretli çalışanın bulunduğunu, bunların yüzde 45’inin asgari ücretle geçindiğini belirten Atabay, asgari ücret düzeyinin uzun süredir açlık sınırının altında kaldığını vurguladı. Bu durumun, kişi başına düşen ortalama gelir ile fiili ücret seviyeleri arasındaki makası büyüttüğünü ifade etti.
Yoksulluk Verileri Üzerinden Eleştiri
Atabay paylaşımında, her 10 kişiden 2’sinin yoksulluk sınırında veya altında yaşadığını, milyonlarca yurttaşın temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını belirtti. Bu çerçevede ekonomik büyüme anlatısının toplumsal refah artışına dönüşmediğini savundu.
Hükümetin ekonomi politikalarını “gelirler politikası, vergi düzenlemeleri ve sosyal harcamalar” başlıklarında eleştiren Atabay, yapısal bir dönüşüm olmaksızın yalnızca başlık değiştirmenin yeterli olmayacağını kaydetti. Paylaşımını, “Demokratik zemini daha fazla zedelemeyin” çağrısıyla tamamladı.
Siyasi Söylemde Refahın Tanımı
Cevdet Yılmaz, son açıklamasında Türkiye’nin son 23 yılda alt-orta gelir grubundan üst-orta gelir grubuna yükseldiğini belirtmişti. Muhalefet ise kişi başına düşen milli gelir artışının gelir dağılımı, satın alma gücü ve ücret düzeyleriyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor.
Ekonomik göstergeler üzerinden yürüyen bu tartışma, seçim sonrası dönemde Türkiye’de refahın nasıl tanımlanacağı ve paylaşılacağı sorusunu yeniden gündeme taşıyor.
- NHY / Cevdet Yılmaz, kamuya açık açıklamaları, Güldem Atabay, sosyal medya paylaşımı, DİSK verileri














