Galaksinin Kalbindeki Kara Delik Evreni Aydınlattı

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu tarafından yayımlanan yeni görüntü, “Kalamar Galaksisi” olarak bilinen M77’nin merkezindeki dev kara deliğin yalnızca maddeyi yutmadığını, aynı zamanda galaksinin...

James Webb Uzay Teleskobu’nun Gözünden Evrenin Derinlikleri: Atbaşı Bulutsusu

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST), gökbilimciler ve uzay meraklıları için heyecan verici bir dönüm noktası olmaya devam ediyor. Avcı (Orion) Takımyıldızı'nda yer alan...

Malum Pazartesi… Hava soğuk… Hava İzmir’de bile soğuk…

Memleketimde sıkıntı büyük… Memleketim derken İzmir’i kastettim aslında. Ulaşamıyoruz. Yani ulaşımımız felce uğratılıyor… Neler oluyor böyle olunca. İş kaybı oluyor… Zaman kaybı oluyor.  Güven...

Ludditler ve Sanayi Devrimi: Adaletsizliğe Karşı Direnişin Hikayesi

Sanayi Devrimi’nin getirdiği köklü dönüşüm, yalnızca üretim biçimlerini değil, emeğin değerini, toplumsal ilişkileri ve işçi sınıfının yaşamını da temelden değiştirdi. 19. yüzyıl başında Britanya’da...

Mutluluğun Resmini Çizmek İçin Bilmeniz Gerekenler

Mutluluk, insanlık tarihi boyunca felsefenin, dinin, bilimin ve sanatın en çok ilgilendiği konulardan biri olmuştur. Mutluluğun ne olduğu, nasıl elde edilebileceği, hangi faktörlerin etkili...

Fransa metrik sistemi nasıl yarattı?

Mühendislikten uluslararası ticarete ve siyasal sistemlere kadar birçok şeyi etkileyen metrik sistem insanlık tarihindeki en önemli gelişmelerden biridir. Metrik sistem her yerde aynı olduğu için...

YENİ EKLENENLER