Demokrasi, sandık başına gitmek ve oy kullanmak mıdır?

Demokrasi, halkın yönetimde söz sahibi olduğu bir yönetim biçimi olarak kabul edilir. Bu sistemin en belirgin göstergelerinden biri ise seçimlerdir. Seçimler, halkın kendi temsilcilerini...

Bir Kavramsal Arılaşma Çabası: Elitizm ve Anti-Elitizm 

Epey bir zamandır zaten sıkça duymaya başlamıştık “anti elitizm” söylemlerini; Boğaziçi Üniversitesine atanan kayyum rektöre karşı öğrenci ve öğretim görevlilerini kapsayan güçlü bir eylemsel...

Uzaydan Doğrudan Telefona İnternet İçin Tarihi Adım

Hindistan’ın en güçlü roketiyle yörüngeye taşınan BlueBird 6 uydusu, baz istasyonlarına ihtiyaç duymadan standart akıllı telefonlara doğrudan internet sağlamayı hedefleyen küresel yarışta kritik bir...

Bataille: Tarih, Egemenlik ve Çöp

Bataille tarihi Kant’ın ve Hegel’in tersine bir ilerleme tarihi olarak değil, içkinliğe yabancılaşmanın tarihi olarak okur. Marksist gelenekten ödünç aldığı “insanın şeyleşmesi” ve “yabancılaşma”...

Beyazıt Katliamı: 47 Yıl Sonra Adalet Arayışı

İstanbul Beyazıt Meydanı’nda 16 Mart 1978’de yaşanan ve 7 üniversite öğrencisinin hayatını kaybettiği, 50’den fazla kişinin yaralandığı saldırının üzerinden 47 yıl geçti. Kontrgerilla bağlantılı...

Anlatılan bizim hikayemiz ama…

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, 7 Kasım 2019 tarihinde The Economist dergisine verdiği mülakatta, Avrupa ülkelerinin NATO müttefiklerini savunmak için ABD’nin gücüne dayanamayacağını, artık...

YENİ EKLENENLER