Gençlik İçin Felsefenin Gerekliliği

Her yıl Kasım ayının üçüncü Perşembe günü, Dünya Felsefe Günü olarak kutlanır. Dünya Felsefe Günü nedeniyle felsefenin gündeme gelmesi önemlidir; çünkü gerek dünyada gerekse...

Marx’ın Teorik Çerçevesinde Kürt Meselesi: Hukuki Eşitlikten Toplumsal Özgürlüğe

Karl Marx, ulusal sorun üzerine doğrudan kapsamlı bir teori geliştirmemiştir. Yahudi Sorunu Üzerine adlı çalışması dahi doğrudan ulusal meseleyle ilgili olmayıp, burjuva hukukunun sınırlarını...

Merkür Gerçekten “Ölü” Değil: Parlak Çizgiler Gezegenin Jeolojik Aktivitesine İşaret Ediyor

Yeni bir uluslararası çalışmada, Merkür’ün yüzeyindeki parlak çizgiler olarak bilinen slope lineae’nin sistematik haritalanması, içten gelen uçucu maddelerin dışa kaçışının izlerini ortaya koyarak Güneş...

Sapere Aude: Özgürlük, Korkunun Değil Cesaretin Gölgesinde Filizlenir

Immanuel Kant’ın “Sapere aude!” (Bilmeye cesaret etme) çağrısı, bireyleri kendi akıllarını kullanmaya, tembellik ve korkuyu aşmaya davet ederken yalnızca Aydınlanma dönemine değil, günümüz insanına...

Teknofaşizm ve Geç Kapitalizmin Yapay Zeka Aşaması

Kasım 2022’de ChatGPT 3.5’in piyasaya sürülmesiyle başlayan yapay zeka (AI) furyası, son iki yılda teknoloji devlerinin stratejilerini yeniden şekillendirmesine neden oldu. Microsoft (OpenAI’nin sahibi),...

Heidegger’in Çekici, Sofi’nin Külahı ve Öteki Ben

Meslekten üstadım, aziz bir dost aradı. Uzunca muhabbet ettik. Bu vesileyle, ben lafı epey zaman önce kütüphanesinden müsadere ettiğim kitaplara getirip, onlardan ikisini hatırladığımı,...

YENİ EKLENENLER