Fentanile Karşı Aşı İnsan Denemelerinde: Opioid Salgınına Bilimsel Müdahale
ABD Savunma Bakanlığı destekli bir araştırma kapsamında geliştirilen fentanil aşısı, 2026 başında insan denemelerine giriyor; başarılı olması halinde opioid kullanım bozukluğuna karşı geliştirilen ilk...
Roma’nın Pantolon Korkusu: “Barbar” Sayılan Giysi Nasıl İmparatorluğun Kaderini Değiştirdi?
Tarih çoğu zaman büyük savaşların, büyük liderlerin ve büyük sözlerin gölgesinde anlatılır. Oysa imparatorlukların kaderini belirleyen kırılma anları bazen basit bir giyside saklıdır. Roma’nın...
Unutulmayan Acı: Çerkes Sürgünü’nün 161. Yılında Sessiz Çığlık
1864 yılında Karadeniz’in karanlık kıyılarında başlayan bir dram, 161 yıl sonra hâlâ hafızalarda taze. Çarlık Rusyası’nın, Kuzey Kafkasya halklarını yerlerinden kopararak Osmanlı topraklarına zorla...
Kayalıpınar’da Tanrıların Dili Kuşlar mıydı?
Sivas’ta Hititlere ait kuş kehaneti tableti bulundu: Doğa, din ve iktidar arasındaki kadim bağ yeniden gün yüzüne çıkıyor.
Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde yer alan antik Hitit...
Felsefede “Kullan-At” Kültürü: Tüketim Toplumunun Düşünsel Bir Yansıması
Tüketim toplumunu tanımlayan özelliklerden biri, nesnelerin –hatta çoğu zaman insanların da– işlevi tükendikten hemen sonra atılmasıdır. “Kullan-at kültürü” olarak adlandırılan bu olgu, sadece plastik...
4,4 Milyon Yıllık Ardi Fosili İnsan Evriminin Geçiş Türünü Aydınlatıyor
4,4 milyon yıl önce yaşamış Ardipithecus ramidus türüne ait ayak bileği kemiği, insan evrimi ile maymun benzeri atalar arasındaki “geçiş türü” bağlantısını gözler önüne...