Yönetim bilim mi, sanat mı?
Haftalardır yapay zekâ gündemine kapılmış gidiyorum. Bu teknoloji öyle büyük bir süratle gelişiyor ve akıl almaz kullanım alanları buluyor ki, insan duyduğu her haberden...
Bir Ödül Öyküsü
Madalyalar, nişanlar ve ödüller, büyük devletlerin kadim geleneklerindendir. Osmanlı devletinin nişan ve madalyalar konusunda, bu işin üzerinde titreyen Fransız ve İngilizlerden bile daha cömert...
Marx ve Engels’in Ahlak Felsefesi: Tarihsel Materyalizm Çerçevesinde Ahlakın Toplumsal İşlevi
Ahlak, insan toplumlarının düzenlenmesinde en temel alanlardan biridir. Ancak Karl Marx ve Friedrich Engels, ahlakı soyut bir ideal olarak değil, toplumsal koşulların bir ürünü...
Dünya’ya 26 ışık yılı uzaklıkta bir ötegezegen keÅŸfedildi
Bilim insanları Dünya'dan 26 ışık yılı uzaklıkta bir ötegezegen (ekzoplanet) keşfetti. 'Süper-Dünya' olarak sınıflandırılan Gliese 486b, Güneş sistemi dışındaki yaşam izinin aranmasında kilit rol...
CepheleÅŸme siyaseti
Egemen siyasetin unsurlarından biri, demokratik muhalefete karşı tahammülsüzlüğün had safhada olmasıdır. İktidarların tekçi ve baskıcı yönetim tarzından kaynaklanan siyaset üslubunda nezakete, hoşgörüye ve tevazuya...
Giritli Türkler için ‘çilenin baÅŸladığı’ gün: 18 nisan 1877
Osmanlı İmparatorluğu ile Yunanistan Krallığı arasında, 17 Nisan 1897 tarihinde "Otuz Gün Savaşı" olarak da adlandırılan savaş başladı.
Savaş yaklaşık bir ay sürdüğü için tarihe...