Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un Adı Geçen Soruşturmayla İlgili İddialara Avukatından Sert Yanıt

Eski AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar’ın Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un bir soruşturma sürecinde müdahale ettiği yönündeki iddialarına Uçum’un avukatı Zeynep Yıldırım’dan yalanlama geldi.

Tayyar, geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, Avukat Rezan Epözdemir’in sorgusunun ciddi bir krize yol açabileceğini ileri sürmüş; Uçum ve bazı etkili isimlerin bu sürece müdahale ederek Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek üzerinde baskı oluşturduğunu iddia etmişti.

Bu iddialar üzerine avukat Zeynep Yıldırım tarafından yapılan açıklamada, Mehmet Uçum’un adı geçen soruşturmayla hiçbir ilgisi bulunmadığı vurgulandı. Yıldırım, 10 Ağustos 2025’te başlatılan savcılık soruşturması kapsamında gerçekleştirilen adli işlemlerle ilgili çıkan haberlerde Uçum hakkında asılsız isnatlar ve mesnetsiz iddialar dile getirildiğini belirtti.

“Müvekkilin kişilik haklarına yönelik asılsız ve haksız saldırılar kabul edilemez”

Yıldırım, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“10 Ağustos 2025 tarihinde başlatılan savcılık soruşturması kapsamında yapılan adli işlemler üzerine çıkan haberlerden sonra, konuyla hiçbir ilgisi olmayan Müvekkilim Sayın Mehmet Uçum hakkında asılsız isnat ve iddialar ileri sürülerek kamuoyunda yanıltıcı paylaşımlar yapılmıştır. Müvekkilin kamu görevine zarar verme kastıyla yapılan, hukuken ve vicdanen izah edilebilecek hiçbir yönü olmayan, haksız ve gerçeğe aykırı paylaşımlar kabul edilemez.”

Avukat Yıldırım, ayrıca, “Müvekkilin kişilik haklarını hedef alan, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs niteliğindeki paylaşımların tamamı asılsızdır. Müvekkilin herhangi bir soruşturma sürecine müdahalesi söz konusu değildir. Müvekkilin isminin hukuka aykırı kullanılması halinde, sorumlulara karşı yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.” dedi.

İddialar ve Soruşturmanın Gelişimi

Soruşturmanın merkezinde Avukat Rezan Epözdemir’in ifadesi bulunuyor. Ancak soruşturmanın kapsamı ve detayları hakkında yetkililerden henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Şamil Tayyar’ın iddiaları, siyaset ve hukuk çevrelerinde dikkatle takip edilirken, kamuoyunda da geniş yankı uyandırdı.

Mevcut durumda, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un doğrudan herhangi bir müdahalede bulunduğuna dair somut bir delil veya resmi bir bilgi paylaşılmış değil. Resmi makamlar tarafından yapılacak açıklamalar sürecin şeffaflığı açısından önem taşıyor.