İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında önemli sorunlar devam ediyor. Türkiye’nin ‘Yüzyılının’ ilk ayında işçiler için herhangi bir değişim görülmedi. Haziran ayında ise en az 159 işçi hayatını kaybetti. Patlamalar, ezilmeler, göçükler, yüksekten düşmeler ve elektrik çarpmaları gibi iş cinayetleri artarak devam ediyor.
MKE Barutsan’daki patlama
MKE Elmadağ barut ve roket fabrikasında meydana gelen patlamada beş işçi hayatını kaybetti. Fabrika yetkilileri “tali kusurlu” olarak nitelendirilirken, fabrika çalışanları “asli kusurlu” olarak değerlendirildi. Fabrikanın anonim şirket yapısına geçmesiyle işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin azaldığı, işçi kadrosunun azaltıldığı ve güvencesiz çalışma koşullarının arttığı belirtildi. Sendikanın yıllardır bu duruma karşı mücadele ettiği ifade edildi.
Kimya Mühendisleri Odası da patlama hakkında açıklama yaparak fabrikadaki sorunlara dikkat çekti. Nitrogliserinli dinamit üretiminin tehlikeli olduğu ve gelişmiş ülkelerde kullanımının bırakıldığı vurgulandı.
Sıcakta çalışma koşulları
Dünya genelinde sıcaklık rekorları kırılırken, birçok işkolunda öğle saatlerinde dışarıda çalışma devam ediyor. Tarım, inşaat, tersane gibi alanlarda çalışan işçilerin aşırı sıcakta çalıştırılması ciddi bir sorun olarak öne çıkıyor. Çalışma saatlerinin düzenlenmesi, uygun iş kıyafetlerinin sağlanması, serinletici ekipmanların kullanılması gibi önlemler alınması gerektiği ifade ediliyor.
Adaletsizlik sürüyor
Davutpaşa’daki patlamada hayatını kaybeden işçilerin davası uzun yıllar süren bir sürecin ardından sonuçlandı. Ancak mahkemenin verdiği cezaların hafif olması ve bazı sanıkların cezalarının ertelenmesi adaletin tam anlamıyla sağlanmadığı eleştirilerine yol açtı. Hendek ve Çelikaslan Tekstil fabrikalarında yaşanan olaylarda da adalet sağlanamadığı belirtildi.
İş cinayetlerinde artış devam ediyor
2023 yılının ilk altı ayında en az 889 işçi hayatını kaybetti. Haziran ayında ise 159 işçinin yaşamını yitirdiği rapor edildi. İş cinayetlerinin nedenleri arasında trafik kazaları, ezilmeler, göçükler, yüksekten düşmeler, elektrik çarpmaları gibi faktörler bulunuyor.
İSİG direnişleri devam ediyor
İşçilerin mücadelesi ise baskılara rağmen sürüyor. Finans merkezi, tersaneler, kimya-metal-tekstil fabrikaları, enerji sektörü gibi farklı işkollarında çalışan işçilerin mücadelesi devam ediyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin hayata geçirilmesi için mücadele ediliyor.
Sonuç olarak, Türkiye’de işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında ciddi sorunlar yaşanmaya devam ediyor. İş cinayetlerinin artması ve adaletsizliklerin devam etmesi işçi haklarının göz ardı edildiğini göstermektedir. İşçilerin yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için daha fazla önlem alınması ve adaletin sağlanması gerekmektedir.
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024