Avrupa Komisyonu’nun 2024 Türkiye Raporu yayınlandı. Raporda, Türkiye’nin AB üyeliÄŸine baÄŸlılığını sürdürdüğünü iddia ederken, diplomatik, ekonomik, güvenlik ve savunma alanlarında ortaklıklarını çeÅŸitlendirdiÄŸi ve stratejik özerkliÄŸini ortaya koyduÄŸu belirtildi.
Hukukun Üstünlüğü ve Temel Haklar
Raporda, hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanında önceki raporlarda tespit edilen konularda ilerleme kaydedilmediÄŸi ve ciddi endiÅŸelerin devam ettiÄŸi ifade edildi. Türkiye’nin yargının iÅŸleyiÅŸi alanında bir ilerleme kaydetmediÄŸi, yeni yargı reform paketlerinin kabul edilmesine raÄŸmen temel eksikliklerin giderilmediÄŸi belirtildi. Ayrıca, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bazı kararlarını uygulamayı reddetmeye devam ettiÄŸi vurgulandı.
Yolsuzlukla Mücadele
Yolsuzlukla mücadele konusunda da Türkiye’nin Avrupa Konseyi YolsuzluÄŸa Karşı Devletler Grubu (GRECO) tavsiyeleri ve BM Yolsuzlukla Mücadele SözleÅŸmesi uyarınca önleme ve kontrol çerçevesi oluÅŸturmak veya yolsuzlukla mücadele organları kurmak için adım atmadığı ifade edildi. Yolsuzluk davalarının kovuÅŸturulması ve karara baÄŸlanmasında usulsüz siyasi etkinin sınırlandırılması için yasal çerçevenin ve kurumsal yapının iyileÅŸtirilmesi gerektiÄŸi belirtildi.
Temel Haklar ve İfade Özgürlüğü
Temel haklar baÅŸlığında, genel olarak insan hakları durumunun iyileÅŸmediÄŸi ve endiÅŸe kaynağı olmaya devam ettiÄŸi belirtildi. Gazeteciler, yazarlar, avukatlar, akademisyenler, insan hakları savunucuları ve diÄŸer eleÅŸtirel seslerin terörizme destek verdikleri iddiasıyla yargılanmaya devam ettiÄŸi ifade edildi. İfade özgürlüğüyle ilgili olarak, ulusal güvenlik ve terörle mücadeleye iliÅŸkin kanunların uygulanmasının Avrupa İnsan Hakları SözleÅŸmesi’ni (AİHS) ihlal etmeye ve AİHM içtihadından farklılaÅŸarak ifade özgürlüğünü engellemeye devam ettiÄŸi belirtildi.
Ekonomik Durum ve Para Politikası
Raporda, Türkiye’nin iÅŸleyen bir piyasa ekonomisi oluÅŸturma konusunda ileri düzeyde olduÄŸu ve rapor döneminde bazı ilerlemeler kaydettiÄŸi belirtildi. Merkez Bankası’nın para politikası duruÅŸunu önemli ölçüde sıkılaÅŸtırdığı ve politika faizini para politikasının birincil aracı haline getirdiÄŸi ifade edildi. Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yardımcı olan ihtiyati ve düzenleyici tedbirlerin sadeleÅŸtirilmesi için kararlı adımlar atıldığı belirtildi.
Dış Politika ve BRICS Vurgusu
Raporda, Türkiye’nin dış, güvenlik ve savunma politikasına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelere de yer verildi. Türkiye’nin AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına uyum saÄŸlamaması ve AB tarafından terör örgütü olarak görülen Hamas konusundaki uyumsuzluk nedeniyle AB’nin Ortak Dış, Güvenlik ve Savunma Politikası kapsamındaki öncelikleriyle çeliÅŸmeye devam ettiÄŸi belirtildi.
Ayrıca, Türkiye’nin BRICS çabalarına da isim vermeden deÄŸinilerek, Türkiye’nin diplomatik, ekonomik, güvenlik ve savunma alanlarında kapsamlı bir vizyona yöneldiÄŸi ve ortaklıklarını çeÅŸitlendirdiÄŸi ifade edildi.
Bu rapor, Türkiye’nin AB üyeliÄŸi sürecindeki zorlukları ve ilerlemeleri detaylandırarak, hukukun üstünlüğü, temel haklar, yolsuzlukla mücadele ve dış politika alanlarındaki durumu gözler önüne sermektedir.
- NHY / Gazete Duvar, Haber Aktuel, Internet Haber
Nokta Haber Yorum sitesinden daha fazla ÅŸey keÅŸfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
















