Özgürlük Güzergâhı

Belirli bir özgürlük tanımı yoktur; özgürlük fikri kişinin ona yüklediği anlamın içinde gizlidir. Dolayısıyla genel geçer ve mutlak bir özgürlük tarifi yapmaya yeltenmemeli. Bu...

Nutuk’u Okumak-3

Ben, Atatürk'üm öldüm demişim zaten - İşte nutkumu da başlan sona okudum. Öldüm ama gözüm arkada değil Kitabım bir uzun bir güzel oldu Hem ne iyi ettim,...

Kutsal Sözcüklerin Gücü: Hititlerde Büyü Anlayışı

Hititlerin büyü pratikleri, yalnızca bir doğaüstü etkileme çabası değil, aynı zamanda evrenin dengesini sağlamak üzere geliştirilmiş sofistike ritüel sistemleridir. M.Ö. 2. binyılda Anadolu’da hüküm...

AKP “Muhafazakâr”lığı Cemaatler Ne İşe Yarar*

“Karanlık karanlığı uzaklaştıramaz; bunu ancak ışık yapabilir.” Satırlar Yılmaz Özdil’in. Birlikte okuyalım. “Sene 2002… AKP geldi. TBMM başkanlığı, Cumhuriyet tarihimizde ilk kez harem selamlık iftar verdi. Milletvekillerine gönderilen davetiyede ‘hanım...

Karl Marx, Das Kapital, Yöntem Sorunu ve Rasyonalite*

Karl Marx, Marksizm ve Felsefe  Karl Marx’ın bir filozof olmadığı, Marksizmin bir felsefe olmadığı oldukça yaygın bir kanıdır. Yirminci yüzyılda yaşanan politik kavgalar nedeniyle Marx’ın...

İbn Arabî’nin Hakikati: Evrenin Birliği ile Yeryüzünün Mücadelesi Arasında

İbn Arabî’nin düşüncesi, yüzyıllar öncesinden bugüne seslenen bir evren tahayyülüdür. Onun “vahdet-i vücûd” diye kavramsallaştırdığı anlayış, var olan her şeyin tek bir hakikatin farklı...

YENİ EKLENENLER