CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Marmara Depremi’nin 26. yıldönümünde yaptığı açıklamada Türkiye’nin afet yönetimi konusunda ciddi eksiklikler yaşadığını belirterek, “Afet ve Acil Durum Bakanlığı” kurulması çağrısında bulundu. Şevkin, ayrıca fay zonları üzerindeki yapılaşmanın yasaklanması ve “Fay Yasası” olarak bilinen düzenlemenin acilen kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.
“Deprem ve Yangınlar Gündemde Yok”
Şevkin, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğuna dikkat çekerek, iktidarın 1999 Marmara ve 2023 Kahramanmaraş depremleri başta olmak üzere yaşanan felaketlerden hiçbir ders çıkarmadığını savundu. Son olarak Balıkesir’de meydana gelen depremin de “gerekli önlemlerin alınmadığını” ortaya koyduğunu dile getiren Şevkin, şu ifadeleri kullandı:
“Yurdun dört bir yanında yaşanan depremler nedeniyle insanlarımız ölüyor. Can kaybının yanı sıra mal kaybı da yaşanıyor. Her ne hikmetse ülkeyi yönetenlerin gündeminde deprem yer almıyor. Ayrıca orman yangınları da Türkiye’ye büyük darbe vuruyor. Tüm bu nedenler Türkiye’nin bir an önce ‘Afet ve Acil Durum Bakanlığı’na ihtiyacı olduğunu gösteriyor.”
“Deprem Vergileri Konutlara Harcanmadı”
1959 yılından bu yana yürürlükte olan 7269 sayılı kanunun günümüz teknik koşullarına uyarlanması gerektiğini söyleyen Şevkin, 25 yıldır toplanan yaklaşık 41 milyar dolarlık “İletişim Vergisi”nin deprem dayanıklı konut üretimine aktarılmadığını hatırlattı. Bu parayla 1,5 milyon sağlıklı konut yapılabileceğini kaydeden Şevkin, deprem anında iletişim altyapısının çöktüğünü, operatörlerin hizmet veremez hale geldiğini ve vatandaşların kaos içinde bırakıldığını ifade etti.
Kahramanmaraş depreminden sonra milyonlarca insanın göç etmek zorunda kaldığını, bölgede kalanların ise kira yardımlarının yetersizliği, borç ve vergi yükü gibi sorunlarla baş başa bırakıldığını dile getirdi. Yıkılması gereken binlerce hasarlı binanın halen ayakta olduğunu, hastane ve doktor yetersizliği nedeniyle sağlık hizmetlerinin aksadığını da belirtti.
“Deprem Bölgesine Reform Gerekiyor”
Şevkin, deprem bölgesindeki esnaf ve iş insanlarının da ekonomik olarak çıkmaza sürüklendiğini savundu. Vergi yapılandırmalarında yeni cezalar kesildiğini, kredi imkanlarının daraltıldığını ve desteklerin yetersiz kaldığını belirterek, “Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu soruna acilen çözüm bulmalı ve deprem bölgesindeki esnafı, sanatkârı, iş dünyası temsilcilerini rahatlatacak adımlar atmalı, yeni reformlar açıklamalıdır” dedi.
“Önlem Alınsaydı İnsanlarımız Ölmeyecekti”
Türkiye’de bilinen 24 il, 110 ilçe ve 500’den fazla yerleşim yerinin fay zonları üzerinde bulunduğunu hatırlatan Şevkin, 1939 Erzincan’dan 2023 Kahramanmaraş depremlerine kadar yüz binlerce insanın yaşamını yitirdiğini söyledi. “Önlem alınsaydı Marmara’da 18 bin, İzmir’de 117, Elazığ’da 41 yurttaşımızı kaybetmezdik. Duyarlılık gösterilseydi Kahramanmaraş’ta 53 binden fazla insanımızı yitirmezdik” ifadelerini kullandı.
Şevkin, riskli bölgelerdeki hastaneler, okullar ve kritik altyapıların öncelikli olarak yenilenmesi gerektiğini, fay zonu üzerindeki yapıların da kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak güvenli alanlara taşınmasının zorunlu olduğunu söyledi. “Tüm bu çalışmalar kurulacak Afet ve Acil Durum Bakanlığı çatısı altında yürütülmeli, ayrıca meclise sunduğumuz Fay Yasası da kabul edilmelidir” diye konuştu.
- Norveç, İsrail Maçı Gelirini Gazze’ye Bağışlıyor - 21 Ağustos 2025
- İsrail Ordusu Gazze’de İşgalin İlk Aşamasını Başlattı - 20 Ağustos 2025
- Üsküdar Meydanı’nda CHP’den Erdoğan’a Eleştiri: “Artık Yoruldu, Yaşlandı” - 20 Ağustos 2025