Suriye’nin geçici devlet başkanı Ahmed El-Şaraa, ülkedeki siyasi geçiş sürecini düzenlemek amacıyla yeni bir anayasa taslağı sundu. Ancak, Suriye’nin kuzeydoğusunda etkili olan Kürt siyasi liderliği, bu taslağa karşı sert bir tutum alarak onaylamayacaklarını açıkladı. Demokratik Suriye Meclisi (DSM), geçici anayasanın otoriter yönetimin bir devamı niteliği taşıdığını vurguladı.
Ahmed El-Şaraa’nın çabaları sonucunda Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye devlet kurumları arasında bir entegrasyon anlaşması yapılmıştı. Bu anlaşma, tüm Suriyelilerin siyasi katılımını ve Kürt toplumunun tam vatandaşlık haklarını tanımayı öngörüyordu. Ancak SDG, El-Şaraa’nın sunduğu anayasa taslağının merkeziyetçi bir yönetimi pekiştirdiğini ve yürütme organına sınırsız yetkiler verdiğini belirtti.
Kürt Liderlerden Gelen Tepkiler
SDG, anayasanın mevcut haliyle kabul edilmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, “Geçiş süreci bahanesiyle yeni bir diktatörlük kurulmasına kesinlikle karşıyız” ifadesini kullandı. Kürt liderleri, anayasa taslağını tamamen reddettiklerini belirtirken, Suriye’nin gelecekte benimseyeceği yönetim biçimi üzerine tartışmaların derinleştiği görülüyor. Geçiş sürecinin sağlıklı işlemesi için yeni bir metin hazırlanması gerektiği artık daha fazla dillendiriliyor.
- Demirtaş Davasında Hukuk Tartışması Derinleşiyor: “Neden Hemen Şimdi Olmasın?” - 8 Ekim 2025
- Tarih Sofralarda Konuşuyor: 4000 Yıllık Nohut, 8600 Yıllık Ekmek - 8 Ekim 2025
- Zorunlu Eğitim Kısalıyor mu? - 8 Ekim 2025