Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde okuyan 41 öğrenci, ilahiyat kökenli Prof. Dr. Ali Arslan’ın sosyoloji dersinde kısa şort giyen bir kız öğrenciye ve kadın voleybolculara yönelik cinsiyetçi sözleri nedeniyle Rektörlüğe şikâyet etti. Öğrenciler, akademisyenin derslerde dini propaganda yaptığını ve sosyoloji bilimini inkâr ettiğini de iddia etti.
DW Türkçe’den Alican Uludağ‘ın haberine göre, Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 2. sınıf öğrencileri, 19 Ekim 2023 tarihinde “Sosyolojik Düşünme ve Yazma” dersine giren Prof. Dr. Ali Arslan’ın, kısa şort giyen bir kız öğrenciyi sınıfın önüne çağırarak “Sen neden böyle giyiniyorsun?” diye sorduğunu belirtti. Öğrenciler, akademisyenin bu sözleri üzerine bazı arkadaşlarının dersi terk ettiğini, kendilerinin de büyük bir rahatsızlık duyduklarını ifade etti.
Öğrenciler, akademisyenin aynı derste kadın voleybolcuların da kısa şort giymesini eleştirdiğini, bunun “ahlaksızlık” olduğunu söylediğini aktardı. Öğrenciler, akademisyenin bu tür cinsiyetçi söylemlerinin sık sık tekrarlandığını, kendilerine “kadınların nasıl giyinmesi gerektiği” konusunda baskı yaptığını kaydetti.
Öğrenciler, akademisyenin sosyoloji dersinde işlediği konuları sürekli dini kavramlarla açıklamaya çalıştığını da dile getirdi. Öğrenciler, akademisyenin geçen yıl 1. sınıfta girdiği “Genel Psikoloji” dersinde de benzer tutumlar sergilediğini, psikolojiyi ve sosyolojiyi adeta inkâr ettiğini, sosyoloji ve psikoloji biliminin öğretilerine sürekli hadislerle ve dini ibadetlere dair örnekler anlattığını ileri sürdü.
Öğrenciler, akademisyenin kendilerine “sosyal medya kullanmayın”, “televizyon izlemeyin”, “müzik dinlemeyin”, “sinemaya gitmeyin” gibi yasaklar getirdiğini de belirtti. Öğrenciler, akademisyenin kendilerine “sizler sosyolog olacaksınız ama benim dediklerimi yapmazsanız cehenneme gideceksiniz” dediğini de iddia etti.
Öğrenciler, akademisyenin kendilerine kendi dünya görüşünü empoze etmeye çalıştığını, bunun da hem eğitim haklarına hem de kişisel haklarına aykırı olduğunu vurguladı. Öğrenciler, akademisyenin sosyoloji bölüm derslerine girmesini istemediklerini ve hakkında soruşturma açılarak yaptırım uygulanmasını talep etti.
Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü’nden bir açıklama gelmedi
Öğrencilerin 25 Ekim 2023 tarihli dilekçesine ilişkin Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü’nden henüz bir açıklama gelmedi. DW Türkçe’nin konuyla ilgili sorularına da yanıt verilmedi.
Prof. Dr. Ali Arslan ise, öğrencilerin şikayet dilekçesinin kendisine ulaşmadığını, basından öğrendiğini söyledi. Arslan, iddiaları reddederek, “Benim böyle bir şey yapmam mümkün değil. Ben sosyoloji dersinde sosyoloji anlatıyorum. Kısa şort giyen bir kız öğrenciyi sınıfın önüne çağırmadım, böyle bir şey olmadı. Kadın voleybolcuların kısa şort giymesini de eleştirmedim. Bunlar iftira” dedi.
Arslan, derslerde dini propaganda yapmadığını da savunarak, “Ben ilahiyat kökenliyim ama sosyoloji alanında doktora yaptım. Sosyoloji dersinde dini kavramlara değinmem normaldir. Ama bunu propaganda yapmak için değil, bilimsel olarak yaparım. Sosyoloji ve psikoloji bilimini inkâr etmem de söz konusu değil. Ben bu bilimlere saygılıyım” diye konuştu.
Arslan, öğrencilerin kendisine karşı bir komplo kurduğunu iddia ederek, “Bu öğrenciler benim derslerime gelmiyorlar. Ben onları yoklama listesinden tanıyorum. Onlar benim derslerimi almak istemiyorlar, başka bir hoca istiyorlar. Bu yüzden böyle bir şikayet dilekçesi hazırlamışlar. Ama bunun arkasında başka güçler var. Bu bir linç girişimidir” dedi.
Arslan, Rektörlükten kendisine henüz bir tebligat gelmediğini, ancak soruşturma açılması halinde savunmasını yapacağını söyledi.
- İmamoğlu’nun Avukatına Gözaltı: Savunma Hakkına Yönelik Yeni Bir Baskı Dalgası mı? - 26 Ağustos 2025
- Tutuklu Başkan Murat Çalık’tan Anayasa Mahkemesi Başvurusu: “Bu Sadece Benim Değil, Adalet Arayan Herkesin Davasıdır” - 26 Ağustos 2025
- Avrupa Belediye Başkanları Heyeti’nden Silivri Ziyareti: İmamoğlu’na “Demokrasi Ödülü” - 26 Ağustos 2025