Uganda’daki bir okula düzenlenen saldırıda 38’i öğrenci, 41 kişi öldürüldü

Uganda’da bir okula düzenlenen terör saldırısında 41 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıyı IŞİD ile bağlantılı olduğu belirtilen Müttefik Demokratik Güçler (ADF) adlı örgüt üstlendi. Saldırıda çok sayıda kişi de kaçırıldı.

Uganda’nın batısında, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) sınırına yakın Mpondwe bölgesindeki bir ortaokula cuma gecesi silahlı saldırı düzenlendi. Saldırganlar okulun yatakhanesini ateşe verdi ve yiyecek depolarını yağmaladı.

Saldırıda 38’i öğrenci olmak üzere 41 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin bazıları yanarak, bazıları da vurularak veya bıçaklanarak öldürüldü. Saldırıda ayrıca bir güvenlik görevlisi ve yerel halktan iki kişi de öldü.

Saldırının ardından çok sayıda kişinin de kaçırıldığı bildirildi. Kaçırılanların kimlikleri ve sayısı henüz netleşmedi. Uganda polisi ve ordusu, kaçırılanları kurtarmak için KDC sınırındaki Virunga Ulusal Parkı’na doğru sıcak takip başlattı.

Saldırının sorumluluğunu ADF adlı örgüt üstlendi. ADF, 1990’larda Uganda’da kurulan ve daha sonra KDC’nin doğusuna yerleşen bir isyancı grup. Örgüt, 2019 yılında IŞİD’e bağlılığını ilan etmişti. ADF, Uganda ve KDC’de binlerce sivilin ölümünden sorumlu tutuluyor.

Uganda Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı kınadığını ve terörizmin her türlüsüne karşı mücadele etmeye devam edeceğini açıkladı. Bakanlık, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

NHY/ BBC Türkçe, DW, Euronews