back to top
Ana Sayfa Haber PİAR Anketi: CHP İlk Sırada, AKP İle Fark 3,4 Puan

PİAR Anketi: CHP İlk Sırada, AKP İle Fark 3,4 Puan

2–5 Şubat 2026 tarihleri arasında 26 ilde yapılan PİAR Araştırma anketine göre, bugün genel seçim olsa Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yüzde 35,1 ile birinci parti olurken, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yüzde 31,7 ile ikinci sırada yer aldı; iki parti arasındaki fark 3,4 puan olarak ölçüldü.

Araştırmanın Kapsamı Ve Yöntemi

PİAR Araştırma’nın açıkladığı Şubat 2026 anketi, 2–5 Şubat tarihleri arasında 26 ilde, 2 bin 260 katılımcıyla gerçekleştirildi. Araştırmada CATI (bilgisayar destekli telefon görüşmesi) yöntemi kullanıldı. Katılımcılara, “Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi.

Sonuçlara göre CHP yüzde 35,1 oy oranıyla ilk sırada yer alırken, AKP yüzde 31,7 ile ikinci sırada konumlandı. Bu tablo, muhalefet ile iktidar partisi arasındaki rekabetin başa baş ancak muhalefet lehine sınırlı bir üstünlükle sürdüğüne işaret ediyor.

Orta Blok Ve Küçük Partilerde Dağılım

Ankete göre Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yüzde 9, DEM Parti yüzde 8,8 oy oranına sahip. İYİ Parti yüzde 5,6 ile baraj sınırına yakın bir düzeyde ölçülürken, Zafer Partisi yüzde 4,2, Yeniden Refah Partisi yüzde 3, Anahtar Parti ise yüzde 2,7 oranında destek aldı. “Diğer” partilerin toplamı yüzde 2,9 olarak kaydedildi.

Veriler, seçmenin önemli bölümünün iki büyük parti etrafında kümelendiğini; ancak yüzde 8–10 bandındaki partilerin olası ittifak senaryolarında belirleyici rol oynayabileceğini gösteriyor.

Siyasi Denge Ve Olası Senaryolar

Anket sonuçları, muhalefetin birinci parti konumunu koruduğu bir tabloya işaret ederken, iktidar blokunun toplam oy oranı ve ittifak dinamikleri seçim matematiğinde kritik olmaya devam ediyor. Özellikle yüzde 5–9 bandındaki partilerin yönelimi, Meclis aritmetiği ve cumhurbaşkanlığı yarışının ikinci tur senaryolarında belirleyici olabilir.

Kamuoyu yoklamalarının seçim sonucunu kesin olarak yansıtmadığı; saha koşulları, kampanya performansı ve ekonomik gelişmelerin seçmen davranışını etkileyebileceği belirtiliyor.


Kaynak: PİAR Araştırma, Şubat 2026 Genel Seçim Anketi (2–5 Şubat 2026, 26 il, 2.260 katılımcı, CATI yöntemi)