CHP’li Ömer Fethi Gürer, şap hastalığı ve artan buzağı ölümlerinin et ve süt üretiminde ciddi kayıplara yol açtığını belirterek, hayvan hastalıkları önlenmedikçe Türkiye’nin hayvancılıkta ithalata bağımlılıktan kurtulamayacağını söyledi.
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, besicilerle yaptığı saha ziyaretinde hayvancılık sektöründe derinleşen yapısal sorunlara dikkat çekti. Gürer, 2025 yılı itibarıyla hayvan hastalıklarının üretimde kayıpları artırdığını, özellikle şap hastalığının et, süt ve buzağı kayıplarını zincirleme biçimde büyüttüğünü ifade etti.
Şap Hastalığı Verimliliği Çökertiyor
Gürer’e sorunlarını aktaran besici Zülfü Ünal, şap hastalığının yalnızca hayvan kaybına değil, uzun vadeli verim düşüşüne yol açtığını anlattı. Simental cinsi bir ineğin hastalık nedeniyle yem yiyemez hale geldiğini, yoğun çabayla hayvanı kurtardıklarını ancak dört aylık gebe olmasına rağmen buzağı kaybı yaşandığını belirten Ünal, şap hastalığının dişi hayvanları üretim dışına iten bir kısır döngü yarattığını söyledi.
Hastalığın ardından süt veriminin günlük 40 litreden 25 litreye düştüğünü aktaran Ünal, aşılama yapılmasına rağmen hayvanın geleceğinin belirsiz olduğunu, gebe kalmaması durumunda kesime göndermek zorunda kalacaklarını dile getirdi.
“İthalata Bağımlılık Böyle Derinleşiyor”
Gürer, tek bir hayvanda yaşanan bu tablonun Türkiye hayvancılığının genel fotoğrafını yansıttığını vurguladı. Şap hastalığının kolay yayılan bir hastalık olduğuna işaret eden Gürer, doğru ve zamanında aşılama ile etkin koruyucu önlemler alınmadığı sürece kayıpların süreceğini söyledi.
“Türkiye hayvan hastalıklarını önleyemez, buzağı ölümlerinin önüne geçemezse hayvancılıkta ithalata bağımlılık devam edecektir” diyen Gürer, hayvancılığın sürdürülebilirliği için her köyde veteriner, tarım yapılan her bölgede ziraat mühendisi bulunmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
Yem Maliyetleri Ve Yapısal Kırılganlık
Yem fiyatlarındaki artışın üreticiyi ağır bir mali baskı altına soktuğunu belirten Gürer, yalnızca hayvancılıkla uğraşan üreticilerin bu koşullarda ayakta kalmasının zorlaştığını söyledi. Gürer’e göre hayvancılığın çiftçilikle birlikte yürütülmesi, yem maliyetlerinin dengelenmesi açısından kritik önem taşıyor.
Ünal ise kuraklık ve verim kayıplarının çiftçiyi borç sarmalına ittiğini, banka ve tarım kredi borçlarının ertelenmediğini, destek mekanizmalarının sahada karşılık bulmadığını dile getirdi. 2024 yılı için ÇKS kaydı yaptırmalarına rağmen destek alamadıklarını, şap hastalığından kaynaklanan süt kaybı için de herhangi bir telafi sağlanmadığını söyledi.
Fransa-Türkiye Karşılaştırması: Sayı Çok, Verim Düşük
Süt verimliliğinin ülke ekonomisi açısından belirleyici olduğunu vurgulayan Gürer, Türkiye ile Fransa’yı karşılaştırarak çarpıcı bir tablo ortaya koydu. Fransa’da yaklaşık 3,5 milyon süt ineği bulunmasına rağmen üretimin Türkiye’den daha yüksek olduğunu hatırlatan Gürer, Türkiye’de ise 6,5 milyon süt ineğine karşın verim düşüklüğünün sürdüğünü belirtti.
Bu farkın temel nedeninin hayvan refahı, beslenme koşulları ve üreticiye verilen desteklerin yetersizliği olduğunu söyleyen Gürer, “Türkiye, Fransa’dan fazla ineğe sahip olup Fransa’dan fazla süt ürettiği gün hayvancılıktaki temel sorunlarını aşmaya başlayacaktır” dedi.
- NHY / CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in saha açıklamaları, Besici Zülfü Ünal ile yapılan görüşmeler, Anka Haber Ajansı
Nokta Haber Yorum sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
















