back to top
Ana Sayfa Yaşam Kadın Elazığ’daki Kadın Cinayetleri Meclis’te: ‘Koruma Mekanizmaları İşlemiyor, Cezasızlık Derinleşiyor’

Elazığ’daki Kadın Cinayetleri Meclis’te: ‘Koruma Mekanizmaları İşlemiyor, Cezasızlık Derinleşiyor’

Dersim Milletvekili Ayten Kordu’nun Elazığ’daki kadın cinayetleri ve şüpheli ölümlerle ilgili Meclis’e taşıdığı soru önergesi, belirli illerde kadınlara yönelik şiddetin yapısal bir güvenlik ve adalet krizine dönüştüğünü yeniden gündeme getirdi.

“Münferit Değil, Yapısal Bir Sorun”

Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Elazığ’da son yıllarda artan kadın cinayetleri ve şüpheli şiddet vakalarına ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi sundu. Kordu, Elazığ’ın kadınlar açısından “yüksek riskli iller” arasında yer aldığını belirterek, yaşananların bireysel vakalar olarak ele alınamayacağını, bunun açık bir insan hakları ve kamu güvenliği sorunu olduğunu vurguladı.

Kordu’ya göre, koruyucu ve önleyici mekanizmalar etkin biçimde işletilmiyor; kolluk kuvvetleri ve yargı süreçlerindeki yapısal zafiyetler, kadınların korunamamasına ve faillerin cesaretlenmesine yol açıyor.

Dilara Günana Davasında Gecikme Tepki Çekiyor

Önergede, 4 Mayıs 2024’te Elazığ’ın Sedeftepe köyünde kaybolduktan dokuz gün sonra toprağa gömülü halde bulunan 25 yaşındaki Dilara Günana’nın ölümü özel olarak yer aldı. Sanığın yakınlarının suça iştirak ettiğine dair deliller bulunduğu halde yargılamanın uzatılması, hem aile hem de kadın örgütleri tarafından “adaletin geciktirilmesi” olarak değerlendiriliyor.

Kordu, davanın sürüncemede bırakılmasının yalnızca bu dosyayla sınırlı olmadığını, benzer vakalarda da yargı süreçlerinin caydırıcılıktan uzak ilerlediğini ifade etti.

Sümeyye Yıldız Cinayetinde Şüpheler

25 Kasım 2025’te Elazığ’ın Kovancılar ilçesinde öldürülen üç çocuk annesi Sümeyye Yıldız’a ilişkin dosyada ise soru işaretleri dikkat çekiyor. Kordu, fail olduğu iddia edilen kişinin ağır hasta olması ve aile beyanlarının çelişkili olması nedeniyle “gerçek fail başka olabilir” şüphelerinin güçlendiğini belirtti. Bu durumun etkin ve şeffaf bir soruşturma yürütülmediğine dair kaygıları artırdığına işaret etti.

Bakanlığa Yöneltilen Sorular

Milletvekili Kordu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Elazığ özelinde kadın cinayetlerinin sayısı, davaların takibi, mağdur ailelere sağlanan destekler, sığınma evlerinin kapasitesi ve etkinliği, kolluğun risk değerlendirme ve önleyici çalışmalarının yeterliliği konusunda ayrıntılı açıklama talep etti.

Kordu, bazı şehirlerde kadın cinayetlerinin daha görünür hale gelmesinin bir “artıştan” çok, uzun süredir var olan şiddetin artık gizlenemez hale gelmesiyle ilgili olduğunu vurgulayarak, merkezi ve yerel yönetimlerin sorumluluklarını hatırlattı.


  • NHY / Milletvekili Ayten Kordu’nun açıklamaları

Nokta Haber Yorum sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.