
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, ücret indirimine karşın Osmangazi Köprüsü’nden 40 bin araç geçiÅŸi sayısına ulaşılamadığını belirterek, “2017 yılının ilk 50 gününde 225 milyon lira milletin sırtına bindirildi” dedi.
Milletvekili Akar, BaÅŸbakanlık İletiÅŸim Merkezi’ne (BİMER) yaptığı baÅŸvuruya Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kendisine verdiÄŸi 24 Åžubat 2017 tarihli yanıttaki rakamları açıkladı. Buna göre Osmangazi Köprüsü’nden, Aralık 2016’da 271 bin 671 ve Ocak 2017’de 380 bin 814 otomobil eÅŸdeÄŸer araç geçti. Åžubat 2017’nin ilk 20 gününde geçen araç sayısı da 288 bin 797 oldu. İşletmeci ÅŸirkete günlük 40 bin (Aylık 1 milyon 200 bin) geçiÅŸ garantisi verildiÄŸi dikkate alındığında, Osmangazi Köprüsü’nden geçen araç sayısı çok düşük kaldı.
“50 GÜNDE 225 MİLYON LİRA MİLLETİN SIRTINA BİNDİRİLDİ”
CHP Milletvekili Haydar Akar, köprü geçiÅŸ ücretinin 1 Ocak 2017’den itibaren 89 liradan 65 liraya düşürülmesine karşın, garanti edilen günlük 40 bin araç geçiÅŸine karşın geçen araç sayısının 12 binlerde kaldığını belirtti.
Geçen yıl 30 Haziran’da hizmete giren Osmangazi Köprüsü’nde iÅŸletici firma ile yapılan sözleÅŸmeye göre 35 dolar+ KDV geçiÅŸ ücreti belirlendiÄŸini, ancak bunun ilk baÅŸta 89 lira olarak uygulandığını, sonra 65 liraya düşürüldüğünü belirten Akar, oysa ocak ayındaki dolar kuruna göre araç geçiÅŸ ücretlerinin 133 lira olması gerektiÄŸi belirtti. Milletvekili Haydar Akar, ÅŸunları söyledi:
“AKP iktidarı Ocak ayında geçiÅŸ ücretlerini 65 liraya düşürdü. Yani her geçen araç için de devlet 68 lira firmaya ödeme yapıyor. Yetmiyor, yine sözleÅŸme gereÄŸi Ocak ayında toplam 1 milyon 240 bin araç garantisine raÄŸmen geçen araç sayısı 380 binde kalıyor, yani bu da günlük 40 bin olarak belirlenen araç garantisi sayısının gerisinde kalarak 12 bin araç oluyor. Sonuç olarak devlet Ocak ayında geçen araçlar için firmaya 25 milyon lira fark öderken, geçmeyen araç için de 114 milyon lira ödeme yapıyor. Åžubat ayında da deÄŸiÅŸen pek fazla bir ÅŸey yok. 19 milyon lira geçen araçlar için, 67 milyon lira geçmeyen araçlar için yani toplamda 50 günde 225 milyon lira milletin sırtına bindiriliyor.”
KARAYOLLARI: HENÜZ FARK ÖDENMEDİ, HESAPLIYORUZ
Haydar Akar’ın baÅŸvurusu üzerine UlaÅŸtırma Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü İşletmeler Dairesi BaÅŸkanlığı ÅŸu açıklamayı yaptı:
“SözleÅŸmeye göre Osmangazi Köprüsü’nün günlük araç garantisi 40 bin otomobil eÅŸdeÄŸer/gün araçtır. Köprü ve otoyoldaki tüm giÅŸelerden elde edilen gelirlerin toplamı, garanti edilen araç sayılarına karşılık hesaplanan gelirden düşük olması halinde, aradaki fark genel bütçeden görevli ÅŸirkete ödenecektir. Bugüne kadar görevli ÅŸirkete herhangi bir ödeme yapılmamış olup, ödenecek tutar farkının hesaplama çalışmaları devam etmektedir.”
ÜCRET DÜŞÜNCE GEÇİŞLER ARTTI
Karayolları Genel Müdürlüğü İşletmeler Dairesi BaÅŸkanlığı Osmangazi Köprüsü’nden geçen araç sayılarını şöyle açıkladı:
Aralık 2016 – 271 bin 671 otomobil eÅŸdeÄŸer/gün araç
Ocak 2017 – 380 bin 814 otomobil eÅŸdeÄŸer/gün araç
Åžubat 2017- (20 Åžubat 2017 dahil) – 288 bin 797 otomobil eÅŸdeÄŸer/gün araç .










