Dersim kırımı, neden?

83 yıl önce bu zamanlardı, 15 Kasım 1937’de aralarında Seyit Rıza’nın da bulunduğu Dersim’in kanaat önderlerinden yedi kişi, Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilmişlerdi. İdam...

Yıl 1978, Suadiye Vapuru Kaçırıldı (II)

Yolun ilerisine park ettikleri otobüslerden, yine koridor usulü joplanarak, aşağı indirildik ve Sansaryan hanın girişindeki geniş alanda, yüzüstü yere yatırıldık. Birkaç polisin, bizi iyice çiğnemesinden...

Dünyanın Manyetik Alanı Hakkında Çarpıcı Araştırma

Dünyanın manyetik alanı, gezegenimizi zararlı kozmik radyasyondan koruyan görünmez bir kuvvet olarak yüzyıllardır ilgi ve araştırmanın konusu olmuştur. "Geophysical Research Journal"da yayınlanan yeni bir...

Nutuk’u Okumak-3

Ben, Atatürk'üm öldüm demişim zaten - İşte nutkumu da başlan sona okudum. Öldüm ama gözüm arkada değil Kitabım bir uzun bir güzel oldu Hem ne iyi ettim,...

Sosyalist Hareketinin Önemli İsimlerinden, Yazar ve Çevirmen Sevim Belli Hayatını Kaybetti

Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimlerinden, yazar ve çevirmen Sevim Belli, 100 yaşında İstanbul’da hayata veda etti. Uzun yıllar boyunca devrimci mücadelenin içinde yer alan...

Faşist Diktatörlüklerin Sınıfsal Karakteri Üzerine

Georgi Dimitrov, 1935 yılında Komintern’e sunduğu raporda “faşizmin iktidara gelmesinin” “bir burjuva hükümetin diğerini takip ettiği sıradan bir intikal” olmadığına, “burjuvazinin sınıfsal tahakkümüne ait...

YENİ EKLENENLER