AKP’li eski Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’na yönelttiği sorular, finans piyasalarında yeni bir tartışma başlattı. Sayan; İktisat Katılım Bankası’nın kuruluş ve faaliyet izinlerinden Pusula Portföy fonlarına, Katılımevim ve Birevim arasındaki ilişkilerden milyarlarca liralık finansman iddialarına kadar uzanan konularda açıklama istedi. BDDK, kurum ve başkanı hakkındaki iddiaları reddederek hukuki süreç başlatılacağını duyurdu. Sayan ise sorularını sürdüreceğini, başka kurumların bürokratlarına da açıklama çağrısında bulunacağını bildirdi.
AKP’li eski Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu’na sosyal medya üzerinden yönelttiği sorular, bankacılık ve sermaye piyasalarındaki işlemleri yeniden gündeme taşıdı. Sayan’ın açıklamalarında İktisat Katılım Bankası, Pusula Portföy, Katılımevim, Birevim, Adil Yatırım ve çeşitli finansman işlemleri yer aldı. Sorular arasında kamu kurumlarının verdiği izinler, şirket ortaklıkları, fonlara aktarılan paralar ve bazı iş insanlarıyla yapıldığı ileri sürülen görüşmeler bulunuyor.
Sayan, Kavcıoğlu’na iki gündür yönelttiği sorulara yanıt alamadığını belirterek açıklama çağrısını yineledi. Yeni sorularının daha geniş bir alanı kapsadığını söyleyen Sayan, bunların henüz yalnızca başlıklarını paylaştığını ifade etti.
20 Milyar Lira ve 35 Milyar Liralık Kredi Sorusu
Sayan’ın ilk açıklamalarında, fon krizinden önce Şahap Kavcıoğlu ile iş insanı Emre Tezmen arasında yapıldığını ileri sürdüğü görüşmeler yer aldı.
Sayan, Kavcıoğlu’nun Tezmen’den Pusula Holding ve Katılımevim bağlantılı mali sorunların çözümü için 20 milyar lira temin etmesini isteyip istemediğini sordu. Bu girişim karşılığında Takasbank üzerinden 35 milyar liralık kredi sağlanmasına ilişkin bir söz verilip verilmediğinin açıklanmasını talep etti.
Açıklamasında, söz konusu finansmanın bazı siyasetçilerin ve üst düzey bürokratların hisse senedi pozisyonlarıyla bağlantılı olup olmadığını da gündeme getiren Sayan, Kavcıoğlu’nun yakınlarının ilgili şirketlerde ortaklıklarının bulunup bulunmadığını sordu.
Sayan ayrıca BDDK’nin söz konusu finansal işlemler ve şirketlerin mali durumları hakkında krizden önce herhangi bir değerlendirme yapıp yapmadığının açıklanmasını istedi.
BDDK: İddialar Asılsız, Hukuki Yollara Başvurulacak
Sayan’ın açıklamalarının ardından BDDK, 30 Ekim’de yazılı bir açıklama yayımladı.
Kurum, BDDK ve Başkanı Şahap Kavcıoğlu hakkında ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu, hukuki ve fiilî dayanaklarının bulunmadığını bildirdi.
BDDK açıklamasında, kurumun görev ve yetkilerinin mevzuatla belirlendiği vurgulanarak kurumun ve başkanının itibarını hedef alan paylaşımlar hakkında hukuki süreç başlatılacağı belirtildi.
Sayan ise bu açıklamanın ardından sorularını sürdürdü. Kavcıoğlu’na doğrudan seslenen Sayan, sorularının BDDK’nin kurumsal kimliğine değil, başkanın şahsına ve görev dönemindeki kararlarına yönelik olduğunu söyledi.
Sayan, “Kurumlar kalıcı, makam sahipleri geçicidir” ifadelerini kullanarak sorularına yanıt verilmesini istedi.
İktisat Katılım Bankası’nın İzinleri ve Sermayesi
Sayan’ın yeni açıklamasında ilk sırada İktisat Katılım Bankası yer aldı.
BDDK’nin 26 Şubat 2026 tarihli ve 11424 sayılı Kurul kararıyla faaliyet izni verdiği İktisat Katılım Bankası’nın kuruluş sürecini gündeme getiren Sayan, bankanın izinlerinin hangi koşullarda verildiğinin açıklanmasını istedi.
Sayan, bankanın sermayesinin akıbeti konusunda da sorular bulunduğunu belirterek şu başlıkları sıraladı:
- İktisat Katılım Bankası’nın kuruluşuna nasıl izin verildiği,
- Bankanın sermayesinin akıbeti,
- Pusula’nın kapalı fonlarına aktarıldığı ileri sürülen milyarlarca lira,
- Katılımevim ve Birevim ile Pusula Portföy Üçüncü Hisse Senedi Serbest Fonu arasındaki ilişkiler.
Sayan, bu konularda açıklığa kavuşturulması gereken önemli hususlar bulunduğunu ifade etti.
Pusula Portföy, Katılımevim ve Birevim İlişkileri
Sayan’ın sorularında Pusula Portföy tarafından yönetilen fonlar da geniş yer tuttu.
Pusula’nın kapalı fonlarına milyarlarca lira aktarıldığını ileri süren Sayan, söz konusu işlemlerin finansman kaynaklarının ve şirketler arasındaki ilişkilerin açıklanmasını istedi.
Katılımevim ve Birevim’in Pusula Portföy Üçüncü Hisse Senedi Serbest Fonu ile bağlantılarının da incelenmesini talep eden Sayan, şirketlerin ortaklık yapıları ve ilgili kurumlar tarafından verilen izinleri gündeme getirdi.
Açıklamasında Sermaye Piyasası Kurulunun yaptırımlarına da değinen Sayan, Muhammed Yarız ismini, Birevim ortaklığını ve bu ortaklığa verilen izinlerin arka planını ayrıca sorguladı.
Sayan, bütün bu başlıkların finans piyasalarındaki işlemlerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Ali Emre Ballı’nın Ölümü ve İş İlişkileri Sorusu
Sayan’ın açıklamasında, Adil Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emre Ballı’nın ölümü de yer aldı.
Fon krizinin ardından yaşamını yitiren Ballı ile Şahap Kavcıoğlu arasında olası iş ilişkileri bulunup bulunmadığını soran Sayan, bu konunun da açıklığa kavuşturulmasını istedi.
Ali Emre Ballı’nın ölümü, Adil Varlık’ın finansman bonosu işlemleri ve bu işlemlerde yer alan finans kuruluşlarıyla birlikte basında gündeme gelmişti.
Sayan, Ballı ile Kavcıoğlu arasındaki olası iş ilişkilerini sorularının kapsamına dahil etti.
Bayburt’taki Çağrı Merkezi Projesi de Gündemde
Savcı Sayan’ın Kavcıoğlu’na yönelttiği bir başka soru grubu, Bayburt’taki çağrı merkezi binasının yapımına ilişkin oldu.
Sayan, Katılımevim, Pusula ve BDDK’ye hizmet vermesi için planlandığını ileri sürdüğü çağrı merkezi binasının yapımı, finansmanı ve süreçte yer alan kişiler hakkında açıklama istedi.
Bayburt’taki faaliyetleri de sorularına ekleyen Sayan, çağrı merkezi projesinin hangi finansman ilişkileri çerçevesinde yürütüldüğünün kamuoyuna anlatılması gerektiğini belirtti.
“Bunlar Şimdilik Yalnızca Başlıklar”
Sayan, son paylaşımında gündeme getirdiği konuların henüz ayrıntılarına girmediğini ifade etti.
BDDK Başkanı Kavcıoğlu’na iki gündür doğrudan sorular yönelttiğini belirten Sayan, şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Başkan, iki gündür doğrudan şahsınıza yönelttiğim sorulara hâlâ cevap vermediniz. Öncelikle bu sorularımı açık, net ve belgeleriyle cevaplamanızı bekliyorum. Çünkü cevap bekleyen çok daha ciddi sorularım var.”
Sayan, açıklamasında İktisat Katılım Bankası’nın izinlerini, Pusula fonlarını, Katılımevim ve Birevim ilişkilerini, SPK yaptırımlarını, Ali Emre Ballı’nın ölümüyle ilgili iş ilişkisi sorularını ve Bayburt’taki çağrı merkezi projesini sıraladıktan sonra şunları söyledi:
“Bütün bunlar şimdilik yalnızca başlıklar. Ayrıntılarına henüz girmedim.”
“Mahkeme Tehdidiyle Bu Soruların Üzeri Örtülemez”
BDDK’nin hukuki süreç başlatılacağı yönündeki açıklamasına da değinen Sayan, sorularını sürdürmekte kararlı olduğunu belirtti.
“Sayın Kavcıoğlu, önce iki gündür sorduğum sorulara cevap verin. Lütfen BDDK’yi bu tartışmanın içine çekmeyin. Kurumlar kalıcı, makam sahipleri geçicidir. Sorularım doğrudan sizin şahsınıza ve görev döneminizdeki kararlarınıza yöneliktir. Mahkeme tehdidiyle bu soruların üzeri örtülemez.”
Sayan, açıklamasının devamında başka kamu kurumlarının yöneticilerine ve finans piyasalarında faaliyet gösteren şirketlere de sorular yönelteceğini duyurdu.
“Siyasetçi halk için vardır. Benim, sizden sonra diğer kurumların bürokratlarına, soyguncu şahıs ve şirketlere de milyonlarca fon ve borsa mağduru adına soracağım çok önemli sorular var. Cevaplarınızı geciktirerek diğer kurumlara yönelteceğim soruları da geciktiriyorsunuz.”
Tartışmada Hangi Kurumlar ve Şirketler Yer Alıyor?
Savcı Sayan’ın açıklamaları ve BDDK’nin yanıtıyla gündeme gelen tartışma, birden fazla kamu kurumu ve finans kuruluşunu kapsıyor.
BDDK, bankaların ve belirli finansal kuruluşların faaliyet izinleri ile denetiminden sorumlu kurum olarak tartışmanın merkezinde bulunuyor. Sayan’ın doğrudan muhatap aldığı Şahap Kavcıoğlu, kurumun başkanlığı görevini yürütüyor.
Sermaye Piyasası Kurulu ise yatırım fonlarının, portföy yönetim şirketlerinin ve sermaye piyasası işlemlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesinde yetkili kurum olarak sorularda yer alıyor.
İktisat Katılım Bankası’nın kuruluş ve faaliyet izinleri, Pusula Portföy’ün fon işlemleri, Katılımevim ve Birevim’in ortaklık ilişkileri, Adil Yatırım ile bağlantılı finansman işlemleri ve Bayburt’taki çağrı merkezi projesi de Sayan’ın açıklama istediği başlıklar arasında bulunuyor.
Sayan, sorularını yalnızca Kavcıoğlu ile sınırlı tutmayacağını, başka kurumların bürokratları hakkında da açıklamalar yapacağını duyurdu.
BDDK ise kurum ve başkanı hakkındaki iddiaları reddederek hukuki yollara başvurulacağını açıkladı.
Böylece AKP’li eski Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan ile BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında başlayan tartışma, bankacılık izinleri, yatırım fonları, şirket ortaklıkları, milyarlarca liralık finansman iddiaları ve kamu kurumlarının denetim kararları çevresinde devam ediyor.
NHA / Savcı Sayan’ın sosyal medya açıklamaları, BDDK resmî karar ve açıklamaları, Anadolu Ajansı, Cumhuriyet, Evrensel, Ekonomim, Bloomberg HT, Serbestiyet, Velev, Gazete Pencere.












