Bilim insanları, beklenmedik bir yerden kuş cıvıltısı gibi sesler çıkaran kozmik dalgalar tespit etti. Dünya’dan yaklaşık 100 bin kilometre uzaklıkta gerçekleşen bu olay, uzaydaki radyo dalgalarının doğal bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Araştırmacılar, bu tür seslerin daha önce uzayda yakalandığını ancak bu kadar uzak bir noktadan ilk kez duyulduğunu belirtiyor.
Bu sesler, koro dalgaları olarak adlandırılan plazma patlamalarından kaynaklanıyor. İnsan işitme duyusuyla aynı frekansta dalgalanan bu sinyaller, ses sinyallerine dönüştürüldüğünde, adeta keskin notalarla tiz kuş seslerini taklit ediyor.
Araştırmacılar bu durumu “çok büyüleyici ve çok zorlayıcı” olarak nitelendiriyorlar. Uzayın derinliklerinden gelen bu sesler, dünyamızdan oldukça uzak olmasına rağmen insanları heyecanlandırmayı başarıyor.
NASA’nın Çalışmaları ve Gelecek Araştırmalar
1960’lardan beri yapılan araştırmalar bu seslerin kaynağını tespit etmede önemli bir rol oynamaktadır. Örneğin, NASA’nın Van Allen Probları gibi uzay araçları, dünya’nın radyasyon kuşaklarından gelen cıvıltıları daha yakın mesafeden duyma yeteneğine sahipti.
Ancak, en son tespitler, 2015 yılında fırlatılan Magnetospheric Multiscale uyduları tarafından alındı. Yeni araştırmaların devam edeceği ve diğer gezegenlerdeki benzer olayların da izleneceği düşünülüyor.
- Mansur Yavaş’tan ‘Soruşturma İzni’ Tepkisi: “Siyasi Çifte Standart, Hukuken Sürdürülemez” - 22 Kasım 2025
- Trump–Mamdani “Ateşkesi”: Zorunlu Bir Yakınlaşma mı, Fırtına Öncesi Sessizlik mi? - 22 Kasım 2025
- CHP’li Günaydın’dan TRT Tepkisi: “Devlet Televizyonunun İftira Yayını Serbest, Yurttaşın ve Muhalefetin Tepkisi Yasak” - 22 Kasım 2025
















