back to top
Ana Sayfa Haber İş Cinayetleri Altı Ayda Bin Barajını Aştı

İş Cinayetleri Altı Ayda Bin Barajını Aştı

İSİG Meclisi’nin Haziran 2026 raporu, Türkiye’de işçi saÄŸlığı ve iÅŸ güvenliÄŸi alanındaki yapısal krizin derinleÅŸtiÄŸini ortaya koydu. Haziran ayında en az 228 işçi yaÅŸamını yitirirken, yılın ilk altı ayında iÅŸ cinayetlerinde hayatını kaybeden emekçi sayısı 1063’e ulaÅŸtı. Rapor, ölümlerin büyük bölümünün önlenebilir nedenlerden kaynaklandığını ve güvencesiz çalışma düzeninin ağır bilançosunu bir kez daha gözler önüne serdi.

İş Cinayetlerinde Kara Tablo Derinleşiyor

İşçi SaÄŸlığı ve İş GüvenliÄŸi (İSİG) Meclisi’nin yayımladığı Haziran 2026 İş Cinayetleri Raporu’na göre, yalnızca Haziran ayında en az 228 işçi çalışırken yaÅŸamını yitirdi. Böylece Ocak-Haziran dönemindeki toplam iÅŸ cinayeti sayısı 1063’e yükseldi. Raporda, verilerin yüzde 71’inin ulusal basın, yüzde 29’unun ise işçi yakınları, sendikalar, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanları ve yerel kaynaklardan derlendiÄŸi belirtilirken, gerçek tablonun açıklanan rakamların da üzerinde olabileceÄŸine dikkat çekildi.

Haziran ayında yaÅŸamını yitirenlerin yüzde 76’sını ücretli işçiler, yüzde 24’ünü ise kendi hesabına çalışan çiftçiler ve küçük üreticiler oluÅŸturdu. Özellikle yaz sezonu öncesindeki tarımsal faaliyetler sırasında 42 çiftçinin yaÅŸamını yitirmesi, kırsal alandaki iÅŸ güvenliÄŸi sorunlarının da büyüklüğünü ortaya koydu.

Tarım, İnşaat Ve Taşımacılık İlk Sırada

Rapora göre en fazla ölüm tarım, inşaat, taşımacılık ve metal işkollarında meydana geldi. Haziran ayında tarım ve orman işkolunda 54, inşaatta 54, taşımacılıkta 24 ve metal sektöründe 19 işçi yaşamını yitirdi. Sektörel dağılım incelendiğinde ise sanayide 75, inşaatta 56, tarımda 54 ve hizmet sektöründe 43 emekçinin hayatını kaybettiği görüldü.

Ölümlerin nedenleri incelendiÄŸinde ise ezilme ve göçükler 55 ölümle ilk sırada yer aldı. Yüksekten düşme ve trafik kazaları 35’er ölümle ikinci sırayı paylaşırken, kalp krizi ve beyin kanaması nedeniyle 33 işçi yaÅŸamını yitirdi. Elektrik çarpması, iÅŸyeri ÅŸiddeti, intihar, zehirlenme ve patlamalar da ölümlerin öne çıkan nedenleri arasında yer aldı.

Çocuklar, Kadınlar Ve Göçmen İşçiler De Kayıplar Arasında

Haziran ayında en az 6 çocuk işçinin yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, çocuk işçiliğinin eğitim sistemindeki eşitsizlikler ve güvencesiz çalışma biçimleriyle birlikte değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Aynı dönemde 10 kadın işçi ile 14 göçmen işçi de iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Göçmen işçilerin büyük bölümünün kayıt dışı ve güvencesiz koşullarda çalıştırıldığına dikkat çekildi.

Rapor ayrıca, yaÅŸamını yitiren işçilerin yalnızca yüzde 5’inin sendikalı olduÄŸunu ortaya koydu. İSİG Meclisi, taÅŸeronlaÅŸtırma, örgütsüz çalışma ve sendikasızlığın iÅŸ cinayetlerini artıran temel yapısal sorunlar arasında bulunduÄŸunu belirterek özellikle taÅŸeron işçilerin toplu iÅŸ sözleÅŸmesi süreçlerine dahil edilmesi gerektiÄŸini ifade etti.

İklim Krizi Ve Güvencesizlik Yeni Riskler Üretiyor

Raporda, Temmuz ayıyla birlikte etkisini artıran aşırı sıcakların özellikle açık alanda çalışan inÅŸaat, tarım, yol bakım, liman, enerji ve kurye işçileri açısından ölümcül riskler oluÅŸturduÄŸu uyarısı yapıldı. 6331 sayılı İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanunu’nda yer alan “çalışmaktan kaçınma hakkı”nın uygulamada fiilen iÅŸletilmediÄŸi belirtilirken, aşırı sıcaklara karşı koruyucu önlemlerin alınmamasının yeni iÅŸ cinayetlerine davetiye çıkardığı ifade edildi.

İSİG Meclisi’nin raporu, iÅŸ cinayetlerinin münferit “kaza”lar olarak deÄŸerlendirilemeyeceÄŸini; denetimsizlik, güvencesiz istihdam, taÅŸeronlaÅŸtırma, sendikasızlaÅŸtırma ve işçi saÄŸlığını maliyet kalemi olarak gören üretim anlayışının sonucu olan yapısal bir emek sorunu olduÄŸunu bir kez daha ortaya koyuyor. Altı ayda binin üzerinde emekçinin yaÅŸamını yitirdiÄŸi tablo, iÅŸ güvenliÄŸi politikalarının ve kamusal denetim mekanizmalarının etkinliÄŸi konusunda ciddi soru iÅŸaretleri yaratırken, iÅŸ cinayetlerinin önlenmesine yönelik kalıcı adımların hâlâ atılamadığını da gözler önüne seriyor.


Kaynak:

  • İşçi SaÄŸlığı ve İş GüvenliÄŸi (İSİG) Meclisi, Haziran 2026 İş Cinayetleri Raporu.
  • İSİG Meclisi raporunda yer alan iÅŸkolu, ölüm nedeni, yaÅŸ grubu ve bölgesel dağılım verileri.