Mutlak Artık Değer İmparatorluğu
“Barbarlık yeniden ortaya çıkıyor, uygarlık evresinin kendisi tarafından yaratılmış ve ona ait biçimde; yani cüzamlı barbarlık, uygarlığın cüzamı olarak barbarlık”
Karl Marx, Seçme Eserler
Kapitalist üretim...
Dünya’ya 26 ışık yılı uzaklıkta bir ötegezegen keşfedildi
Bilim insanları Dünya'dan 26 ışık yılı uzaklıkta bir ötegezegen (ekzoplanet) keşfetti. 'Süper-Dünya' olarak sınıflandırılan Gliese 486b, Güneş sistemi dışındaki yaşam izinin aranmasında kilit rol...
Artan Enerji İhtiyacının Çözümü Bitkilerde mi Yatıyor?
Zaman zaman bu köşede dünyanın enerji sorununa değiniyor ve çözmek için uğraşan bilim insanlarının bulgularına ve keşiflerine yer veriyoruz.
Bu kapsamda önceki haftalarda özellikle yeşil...
İnsanlık tarihinde büyük göç: Afrika’nın 60.000 yıl önce terkedilmesi
Yakın zamanda Nature dergisinde yayınlanan bir araştırma, insanlık tarihini yeniden düşünmemize neden olacak heyecan verici bulgularla dolu. Bu çalışma, Homo sapiens'in ilk göçlerini ve...
İşçinin Yaktığı Kendi Bedeni mi: Birikim Stratejisi Olarak Bedenin Siyasal...
Güvenpark’ta kendini yakan 59 yaşındaki Recep Peker’in eylemden önce kaleme aldığı mektubundaki “Aç kaldım, adaletten umudumu kesmemiştim. Ama adaletin zenginin, gücü olanın yanında olduğunu...
Neden insanlar kriz durumlarında sıklıkla saldırganlaşıyor?
Son zamanlarda, sosyal medyada ve günlük hayatta giderek artan bir nefret söylemi sorunuyla karşı karşıyayız. Nefret söylemi, belirli bir gruba, ırka, cinsiyete, dine veya...