Einstein’ın Eşdeğerlik İlkesi Kuantum Testini Geçti
Akıl almaz kuantum özelliklere sahip parçacıklar hala standart yerçekimi kuralını takip ediyorlar, en azından bilim insanları şimdilik böyle olduğunu düşünüyor. Çevrimiçi olarak arXiv.org’da yayımlanan...
4. Sanayi Devrimi (II)
Lenin “Ne Yapmalı’da Pisarev’den “hayal görelim..” diye başlayan bir pasaj aktarır. Lenin için mesele yaratıcı fikirler sahibi olmak, düşünülemeyeni düşünülür hale getirmek ve elbette...
Türkiye ve Dünya da demokrasi algısı ve seçmen şüpheciliği
Demokrasi, dünya genelinde birçok ülke için ideal yönetim biçimi olarak görülse de, son yıllarda seçmenlerin demokrasiye ve seçim süreçlerine olan güveni sarsılmış durumda. Uluslararası...
Anayasal laikliğin 95’inci yılı
Anayasa'da, 10 Nisan 1928'de yapılan değişiklikle, 2'nci maddesinden “Türkiye Devletinin dini, dini İslam'dır”' hükmü çıkarılarak, laikleşme yoluna gidildi.
Osmanlı döneminde, Tanzimat’ın ilanından sonra, zaten hukuki...
Dünya 6 Kıtaya Sahip Olabilir mi? Yeni Araştırma Coğrafya Bilgilerini Sarsıyor
Dünya'nın yedi kıtadan oluştuğu, çocukluktan itibaren öğrendiğimiz temel bir coğrafya bilgisidir. Ancak, University of Derby’den Dr. Jordan Phethean liderliğindeki bir araştırma ekibi tarafından yayımlanan...
Kelimelerin Anlamlarını Belirleyen Nöronlar: Beynin Dil Haritası
Bilim dünyasında heyecan verici bir gelişme yaşandı. Araştırmacılar, kelimelerin anlamlarını belirleyen beyin hücrelerini tespit etti. Bu buluş, şimdiye kadar elde edilen en detaylı beyin...