Sleepy markasının üreticisi Eruslu’da işçilerin çalışma alanlarının turnikelerle kuşatıldığı, tuvalet, yemekhane ve çay odalarına dahi turnike yerleştirildiği iddiası, BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen’in X hesabından yaptığı açıklamayla gündeme geldi. Türkmen, yıllardır ücret, çalışma koşulları ve sendikal örgütlenme baskısıyla gündeme gelen Başpınar’daki fabrikalarda işçilerin üzerindeki baskının yeni bir boyuta taşındığını belirterek tüm Eruslu işçilerini BİRTEK-SEN çatısı altında birleşmeye çağırdı.
Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve Sleepy markasının üretimini gerçekleştiren Eruslu’da işçilerin çalışma koşullarına ilişkin tartışmalar yeni bir uygulamayla gündeme geldi. BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen, X hesabından yaptığı paylaşımda tuvalet, yemekhane ve çay odalarının turnikelerle doldurulduğunu açıkladı.
Türkmen, paylaşımında Eruslu işçilerinin ağır çalışma koşulları ve düşük ücretlerle çalıştırıldığını belirterek, işçilere yönelik baskının yalnızca çalışma alanlarıyla sınırlı kalmadığını ifade etti. “Ekmeğimizle oynadıkları yetmiyor, bir de onurumuzla oynuyorlar” diyen Türkmen, söz konusu uygulamaya tepki göstererek Eruslu işçilerini sendikada birleşmeye çağırdı.
Eruslu’da Sendikal Mücadele Yıllardır Sürüyor
Eruslu fabrikalarında çalışma koşulları ve sendikal örgütlenme tartışmaları yeni değil. Eruslu Sağlık Ürünleri’nde 2011 yılında Petrol-İş’in örgütlenme girişimi sırasında sendikaya üye olan işçilerin işten çıkarılması üzerine direniş başlamıştı. Petrol-İş, o dönemde fabrikadaki uzun çalışma süreleri, düşük ücretler ve sosyal haklara ilişkin sorunları da gündeme getirmişti.
Sonraki yıllarda Eruslu fabrikaları, özellikle Gaziantep Başpınar’daki çalışma düzeni nedeniyle işçilerin ve sendikaların açıklamalarına konu oldu. 2023 yılında Eruslu’daki “7’li sistem” Meclis gündemine taşınırken, haftada 56 saate kadar çıkan çalışma süreleri, pazar tatilinin kaldırılması, fazla mesai ücretlerine ilişkin sorunlar ve ücretlerin bir bölümünün elden ödendiği yönündeki iddialar gündeme getirildi.
BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen de Eruslu’daki sendikal örgütlenme girişimlerinin çeşitli baskılarla karşılaştığını daha önce yaptığı açıklamalarda dile getirdi. Türkmen, farklı sendikaların örgütlenme çalışmalarına karşı işçilere sendikalı olmamaları yönünde baskı uygulandığını ve sendikal örgütlenme halinde fabrikanın kapatılabileceği yönünde tehditlerde bulunulduğunu savundu.
İş Kazası Sonrası Baskı İddiası
Eruslu’daki çalışma koşulları tartışması son dönemde iş kazaları üzerinden de gündeme geldi.
Evrensel’in haberine göre Eruslu Global’e bağlı fabrikada çalışan İdris Baykal, 24 Ekim 2024’te iş kazası geçirdi. Baykal, kazanın ardından hastaneye başvurduğunu ve kolunda kırık tespit edildiğini, 45 gün rapor aldığını anlattı.
Baykal, daha sonra iş kazasına ilişkin şikâyetini geri çekmesi yönünde baskı gördüğünü ve bazı haklarının verilmediğini öne sürdü. İşçinin anlatımına göre kendisine şikâyetini geri çekmesi halinde haklarının verileceği söylendi, ancak daha sonra işten çıkarıldı.
Konu, EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verilen soru önergesiyle Meclis gündemine de taşındı.
Boykot Paylaşımı Sonrası İşten Çıkarma
Eruslu Global’e bağlı Ecoplast fabrikası da 2025 yılında işten çıkarma tartışmasıyla gündeme geldi. Fabrikada çalışan Cüneyt Bektaş Tişkaya, 2 Nisan tüketim boykotunu destekleyen sosyal medya paylaşımının ardından işten çıkarıldığını açıkladı.
Tişkaya, işten çıkarılmasının boykot paylaşımı nedeniyle gerçekleştiğini savunurken şirket, iş akdinin boykot paylaşımı nedeniyle feshedilmediğini, daha önce düzenlenen bir tutanağın gerekçe olduğunu açıkladı.
BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen ise Tişkaya’nın işten çıkarılmasını Eruslu fabrikalarındaki daha geniş sendikal ve siyasal baskı tartışmasının bir parçası olarak değerlendirdi.
Şimdi De Tuvalet, Yemekhane Ve Çay Odaları
Mehmet Türkmen’in X hesabından yaptığı son açıklama, Eruslu’daki çalışma koşulları tartışmasını bu kez işçilerin temel ihtiyaç alanlarına erişimi üzerinden gündeme taşıdı.
Türkmen, “Sleepy markasını üreten Eruslu’da tuvalet, yemekhane, çay odaları turnikelerle dolduruldu” ifadelerini kullanarak uygulamaya tepki gösterdi. Türkmen, işçilere yönelik baskının, düşük ücretlerin ve ağır çalışma koşullarının üzerine bir de bu uygulamanın eklendiğini belirtti.
BİRTEK-SEN Başkanı, paylaşımında şu ifadelerle işçilere çağrı yaptı:
“Bu kadar baskı, bu kadar haksızlık, sefalet ve açlık ücretiyle kölelik koşullarında çalıştırmak yetmiyormuş gibi, şimdi sıra tuvaletlere turnike koymaya kadar geldi. Ekmeğimizle oynadıkları yetmiyor bir de onurumuzla oynuyorlar. Bu onursuzluğu kabul etmiyoruz. Bütün Eruslu işçilerini sendikamız BİRTEK-SEN çatısı altında birleşmeye çağırıyoruz.”
Eruslu’daki son tartışma böylece yalnızca ücret ve çalışma saatleriyle sınırlı olmayan, işçinin fabrikadaki hareket alanının ne ölçüde denetlendiği ve sendikal örgütlenme hakkının nasıl kullanılabildiği tartışmasını da yeniden gündeme getirdi.
Başpınar’daki Eruslu fabrikalarında yıllardır devam eden çalışma koşulları ve sendikal örgütlenme tartışmalarına, Türkmen’in son açıklamasıyla birlikte bu kez tuvaletlere kadar uzanan turnike uygulaması başlığı eklendi.
- TB / Mehmet Türkmen X hesabı, BİRTEK-SEN, Evrensel, BirGün, Bianet, Cumhuriyet, T24, Petrol-İş, Eruslu Sağlık Ürünleri
- Eruslu’da Tuvalete Bile Turnike: İşçinin Onuruna Ve Örgütlenme Hakkına Baskı - 1 Ekim 2026
- Casusluk Var, Ama Casusluğun Kimin İçin Yapıldığı Yok: Merdan Yanardağ 11 Ay Sonra Yine Hakim Karşısında - 27 Eylül 2026
- Berlin’de Sandıktan Çıkan Elif Eralp’e Siyaset Duvarı: Cem Özdemir’in Şaşırtan Çıkışı Ne Anlama Geliyor? - 24 Eylül 2026












