back to top
Ana Sayfa Haber Ekonomi DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Artık rakamların peşinde koşmayacağız

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Artık rakamların peşinde koşmayacağız

DİSK Genel BaÅŸkanı Arzu ÇerkezoÄŸlu, 2024 yılı asgari ücreti için rakamsal bir talepte bulunmayacaklarını belirterek, asgari ücretin Türkiye’de ortalama ücret haline geldiÄŸini ve bu nedenle asgari ücret deÄŸil, toplu pazarlık kapsamının geniÅŸletilmesi gerektiÄŸini söyledi.

ÇerkezoÄŸlu, DİSK’in İstanbul’daki genel merkezinde düzenlediÄŸi basın toplantısında, 2024 yılı asgari ücretinin belirlenmesi öncesinde işçi ve emekçilerin taleplerini dile getirdi.

Türkiye’de asgari ücretin ortalama ücret haline geldiÄŸini vurgulayan ÇerkezoÄŸlu, asgari ücretin belirlenirken resmi enflasyon yerine kiÅŸi başına gayrisafi yurt içi hasıla artışının esas alınması gerektiÄŸini belirtti.

Yüksek enflasyon koşullarında yılda bir kez asgari ücret belirlenmesinin çalışanları açlığa ve yoksulluğa mahkum ettiğini söyleyen Çerkezoğlu, asgari ücretin yüksek enflasyon koşullarında yılda dört kez belirlenmesini talep etti.

Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı bir kriter olarak dikkate alınması gerektiğini belirten Çerkezoğlu, bir evde iki kişi çalıştığında yoksulluk sınırını aşan bir gelir elde etmeleri güvence altına alınmasını istedi.

ÇerkezoÄŸlu, Türkiye’de asgari ücretin tespitinde uluslararası standartlara uyulmadığını, asgari ücretin aile hesaba katılmadan tek bir işçi üzerinden hesaplandığını belirterek, asgari ücret tespitine iliÅŸkin 131 sayılı ILO SözleÅŸmesi’nin onaylanmasını ve Avrupa Sosyal Åžartı’na asgari ücretle ilgili konan çekincenin kaldırılmasını talep etti.

ÇerkezoÄŸlu, asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanacak oranın yüzde 10’a düşürülmesini, gelir vergisi tarife dilimleri, asgari ücret artışından az olmamak kaydıyla, yeniden deÄŸerleme oranında artırılmasını, asgari ücret vergi istisnasının matrahtan indirim yoluyla uygulanmasını, 2008 yılından beri iÅŸverenlere verilen 5 puanlık SGK prim desteÄŸinin işçilere de verilmesini, çaÄŸ dışı damga vergisinin kaldırılmasını, en düşük emekli aylığının en az asgari ücret düzeyine yükseltilmesini ve asgari ücretin en düşük kamu işçisi ücreti ve en düşük memur maaşı dikkate alınarak hesaplanmasını talep etti.

ÇerkezoÄŸlu, “Türkiye’nin asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtarılması için ücretlerin asgari ücret olarak deÄŸil, toplu pazarlıkla belirlenmesi için ve aynı zamanda da insanca yaÅŸayacak bir asgari ücret için tarifimizi maddelerde açık bir biçimde yaptık” dedi.

ÇerkezoÄŸlu, asgari ücret konusunda artık rakamların peÅŸinde koÅŸmak istemediklerini belirterek, “Bu taleplerimizin hiç beklemeden, hemen ÅŸimdi hayata geçirilmesini istiyoruz” diye konuÅŸtu.