Kudüs’te İsrail Yüksek Mahkemesi, hükümetin Filistinli tutuklulara yeterli gıda sağlamadığına hükmetti. Kararda devletin, yasal yükümlülük gereği cezaevlerinde “temel yaşam düzeyi”ni güvence altına almak zorunda olduğu vurgulandı. Mahkeme, hapishanelerdeki beslenme koşullarının derhal iyileştirilmesini istedi.
Hak örgütleri: Sistematik aç bırakma politikası
Kararın, Filistinli tutsakların durumuna ilişkin nadir davalardan biri olduğuna dikkat çekiliyor. İsrail, 7 Ekim 2023’ten bu yana binlerce Filistinliyi tutukladı. İnsan hakları örgütleri ise cezaevlerinde yetersiz gıda, sağlık hizmetlerindeki eksiklikler, kötü koşullar ve işkence dahil olmak üzere yaygın ihlalleri belgeliyor.
Mart ayında 17 yaşındaki bir Filistinli çocuğun İsrail hapishanesinde hayatını kaybetmesi, aç bırakılma iddialarını yeniden gündeme taşımıştı. Doktorlar, gencin ölüm nedeninin açlık olduğunu açıklamıştı.
Mahkeme kararı hak örgütlerinin başvurusuyla geldi
İsrail’deki Sivil Haklar Derneği (ACRI) ile hak örgütü Gisha, geçtiğimiz yıl mahkemeye başvurmuş ve Gazze’ye yönelik saldırıların ardından cezaevlerinde gıda politikasının kısıtlandığını, bunun da mahkumları yetersiz beslenmeye mahkûm ettiğini belirtmişti. Yüksek Mahkeme’nin pazar günü aldığı karar bu başvuruya yanıt niteliğinde oldu.
Ben-Gvir: “Politikam değişmeyecek”
Cezaevi sisteminden sorumlu aşırı sağcı Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, daha önce mahkumlara yalnızca “asgari yaşam koşulları” sağladığını söyleyerek övünmüştü. Karara tepki gösteren Ben-Gvir, mahkemenin “Hamas militanlarını savunduğunu” iddia etti ve mevcut politikanın değişmeden devam edeceğini açıkladı.
- Yeni Eğitim Yılı Başlarken Eşitsizlik Tablosu - 10 Eylül 2025
- Baerbock resmen BM Genel Kurulu Başkanı - 10 Eylül 2025
- Özgür Özel: “Sokağa Çağırmak İcap Ettiği Gün Hiç Tereddüt Etmem” - 10 Eylül 2025