Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Tele1 ve KRT kanallarına üçer kez program durdurma cezası verdi. RTÜK, yaptığı açıklamada, bu kanalların yasaları ve yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğini iddia etti.
Tele1’de yayınlanan “Forum Hafta Sonu” programında, 15 Temmuz darbe girişiminin “demokrasi mücadelesi olmadığı” ve “Yenikapı ruhunun Cumhuriyet ve Atatürk önderliğinde yapılan aydınlanma devrimlerini yok etmeye yönelik olduğu” ileri sürüldü. Ayrıca programın konuğu Özdemir İnce’nin başörtülü vatandaşlara hakaret ettiği ve Kur’an kurslarına devam eden çocuklarla ailelerini aşağıladığı belirtildi. RTÜK, bu yayının yasaya aykırı olduğuna karar vererek, Tele1’e üç program durdurma ve idari para cezası uyguladı.
KRT’de yayınlanan “Haftanın Panoraması” programında ise HDP/Yeşil Sol Parti ve Kürt seçmenle ilgili değerlendirmeler yapılırken, ülkeyi Kürdistan diye farklı bir bölgeye sahip şekilde niteleyen ve terörü ve terör örgütlerini haklı gören ifadeler kullanıldı. RTÜK, bu yayının da yayıncılık ilkelerine aykırı olduğunu tespit ederek, KRT’ye üç kez program durdurma ve yüzde 3 oranında idari para cezası verdi.
RTÜK’ün bu kararlarına tepki gösteren Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “RTÜK’ün baskısı altındayız. Bu baskılara boyun eğmeyeceğiz. Demokrasi mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi. KRT Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek ise RTÜK’ün kararını “hukuksuzluk” olarak nitelendirerek, “Bu kararlarla RTÜK kendisini bitiriyor.” ifadelerini kullandı.
RTÜK üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser de kararı sosyal medya hesaplarından duyurdular. Taşcı, “RTÜK, Haftanın Panoraması adlı programda ‘devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne aykırı’ yayın gerekçesiyle KRT’ye; Forum Hafta Sonu programında ‘milli ve manevi değerlere’ aykırı değerlendirme savıyla da Tele 1’e yüzde 3 para 3 kez de program durdurma cezası verdi.” dedi. Keser ise “KRT ve TELE 1’e RTÜK’ten ceza… Sosyolog Mücahit Bilici’nin ‘Haftanın Panoraması’ programındaki ifadeleri, ‘Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne’ aykırı bulunarak, KRT’ye 3 program durdurma, yüzde 3 idari para cezası verildi. diye yazdı
NHY/ DW, Yeni Şafak, Haberler, BirGün
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024