Irak Kürt Bölgesel yönetiminden petrol ihracı nedeniyle BaÄŸdat yönetimine 1.4 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum olan Türkiye’nin, boru hattının faaliyete geçmesi için pazarlık yapmak istediÄŸi kaydedildi.
Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin Türkiye’yi tazminata mahkum eden kararı sonrası Irak’tan petrol akışı durduruldu. Kürt yönetimi ile BaÄŸdat yönetimi arasında yapılan görüşmelerin ardından taraflar anlaÅŸtı.
Ancak tazminata mahkum olan Türkiye, BaÄŸdat yönetiminden gelen talebe karşın boru hattının faaliyete geçmesine izin vermedi. Bloomberg’e konuÅŸan iki kaynak, tazminat kararı sonrası Türkiye’nin Irak’la pazarlık yapmak istediÄŸini söyledi.
İsminin açıklanmasını istemeyen kaynaklardan biri, Türkiye’nin ödeme mekanizması veya 1.4 milyar dolar miktarındaki tazminatın düşürülmesine mi çalışacağı konularında yorum yapmayı reddetti.
Reuters’a konuÅŸan kaynaklar da Türkiye’nin günde 400 bin varil petrol ihraç eden boru hattının yeniden açılmadan önce “bu davanın çözülmesini istediÄŸini” kaydetti.
BaÄŸdat yönetimi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında, bu hafta Türkiye’ye petrol ihracatının yeniden baÅŸlatılmasına yönelik anlaÅŸma imzalandı. Ancak herhangi bir müzakere sürecinin hattın açılmasını geciktirebileceÄŸi belirtiyor.
Ne olmuÅŸtu?
Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Irak yönetiminin baÅŸvurusu üzerine Türkiye’yi Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile yaptığı petrol sevkiyatı anlaÅŸmasından dolayı geçen ayın sonunda 1,4 milyar dolar tazminat cezasına çarptırdı.
Karar sonrası 25 Mart’ta Irak’tan Ceyhan Limanı’na petrol akışı durduruldu.
IKBY’nin Yabancı Medya İliÅŸkileri Sorumlusu Lawk Ghafuri, “Federal hükümet, Türkiye’nin petrol ihracatını yeniden baÅŸlatmasını saÄŸlamak için gerekli adımları atmalı” demiÅŸti.
IKBY BaÅŸbakan Danışmanı Bevar Hınsi de Irak bütçe yasa tasarısına göre IKBY hükümetinin günlük 400 bin varil petrol göndermesi gerektiÄŸini belirterek, “O nedenle eÄŸer IKBY’den çıkan petrol sevk edilmezse Irak bütçe tasarısı da sorunlu hale gelir.” ifadelerini kullanmıştı.
















