CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır’da uyuşturucu kullanım yaşının 9’a kadar düştüğünü belirterek, çocukların sistematik biçimde hedef alındığını, yetersiz önlemler ve cezasızlık ortamının krizi derinleştirdiğini söyledi.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’de giderek büyüyen uyuşturucu krizinin Diyarbakır’da “çok daha dramatik” bir boyuta ulaştığını belirterek, özellikle çocukların hem kullanım hem de ticaret zincirinin merkezine çekildiği uyarısında bulundu. Tanrıkulu, mevcut tablonun yalnızca bireysel suçlarla değil, yapısal ihmal ve zafiyetlerle ilgili olduğunu vurguladı.
Kullanım yaşı 9’a kadar düştü
Tanrıkulu’nun paylaştığı bilgilere göre Diyarbakır’da uyuşturucuya başlama yaşı 12’ye, bazı bölgelerde ise 9 yaşına kadar gerilemiş durumda. 12–18 yaş arası çocukların uyuşturucu ticaretinde daha fazla kullanılmaya başlandığını belirten Tanrıkulu, uyuşturucuyla tanışan çocuk sayısındaki artışın her yıl yaklaşık yüzde 35’e ulaştığını söyledi. Bu artışın arkasında ekonomik ve sosyal sorunların yanı sıra, alınmayan ya da yetersiz kalan önlemlerin bulunduğunu ifade etti.
“Karteller koruma alanı buluyor”
Uyuşturucu ticaretinin yaygınlaşmasında güvenlik ve yargı mekanizmalarındaki zafiyetlere dikkat çeken Tanrıkulu, geçmişten bugüne değişmeyen bir yapıya işaret etti. Uyuşturucu kartellerinin, çeşitli kanallar üzerinden güvenlik ve yargı odaklarıyla ilişki kurarak kendilerine koruma alanı yarattığını savunan Tanrıkulu, bu ortamın suç ağlarının faaliyetlerini sürdürmesini kolaylaştırdığını dile getirdi.
Yerel makamlara çağrı: Önleyici tedbirler artırılmalı
Tanrıkulu, Diyarbakır’dan yerel yöneticilere ve ilgili kurumlara açık çağrıda bulunarak, hukuk kuralları içinde çok daha etkin ve caydırıcı önlemler alınmasını istedi. Özellikle uyuşturucu kullanım yaşının dramatik biçimde düşmesi karşısında okul çevrelerinde güvenliğin artırılması ve önleyici mekanizmaların acilen devreye sokulması gerektiğini vurguladı.
“Siyasi rekabet bir kenara bırakılmalı”
Sorunun yalnızca güvenlik politikalarıyla çözülemeyeceğini belirten Tanrıkulu, yerel yönetimler, meslek örgütleri, sivil toplum ve siyasi partilerin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi. Uyuşturucuyla mücadelenin toplumsal bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Tanrıkulu, siyasi ayrılıkların bir kenara bırakılarak toplumun geleceği için ortak bir mücadele yürütülmesi çağrısında bulundu.
- NHY / Sezgin Tanrıkulu’nun sosyal medya paylaşımı (X)
Nokta Haber Yorum sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.














