CHP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yürütülen soruşturmada 237 gün sonra iddianame tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’in açıkladığı iddianamede, 105’i tutuklu 402 kişi hakkında 17 ayrı suçtan kamu davası açıldı. Savcılık, İmamoğlu’nu “örgüt kurmak ve yönetmekle” suçladı.
Sekiz Aylık Bekleyişin Ardından
18 Mart’ta üniversite diplomasına el konulup ertesi gün gözaltına alınan Ekrem İmamoğlu, 23 Mart’ta tutuklanmıştı. Aradan geçen 237 günün ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kamuoyunda “İBB dosyası” olarak bilinen soruşturmanın iddianamesini tamamladığını açıkladı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek, bugün saat 14.30’da düzenlediği basın toplantısında, 105’i tutuklu, 170’i adli kontrollü ve 7’si firari toplam 402 şüpheli hakkında dava açıldığını duyurdu.
İddianame, toplam 143 eylem üzerinden 17 ayrı suçlama içeriyor.
Suçlamalar arasında “rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, kamu kurumlarını dolandırma, kişisel verilerin ele geçirilmesi” ve “çevrenin kasten kirletilmesi” gibi geniş bir yelpazede suçlar bulunuyor.
“Örgüt Kurucusu” İthamı
İddianamede Ekrem İmamoğlu, “örgüt kurucusu ve lideri” olarak tanımlandı.
Savcılığa göre İmamoğlu, doğrudan “suç işlemek amacıyla örgüt kurma, 12 kez rüşvet alma, 7 kez suç gelirlerini aklama ve kamu kurumlarını dolandırma” suçlarını işledi.
Bununla birlikte, örgüt lideri sıfatıyla, örgüt üyelerinin gerçekleştirdiği 70 ihaleye fesat, 47 rüşvet, 9 irtikap ve 39 dolandırıcılık eyleminden de sorumlu tutuldu.
Toplamda 142 ayrı eylem iddianameye konu edildi.
Savcılık, İmamoğlu’yla birlikte İBB Genel Sekreteri Fatih Keleş, Basın Danışmanı Murat Ongun, eski danışman Ertan Yıldız, İştirakler Koordinatörü Murat Gülibrahimoğlu, Başkan Danışmanı Adem Soytekin ve birim müdürü Hüseyin Gün’ü de “örgüt yöneticisi” olarak suçladı.
“İBB Dosyası”: Siyaset ve Hukukun Kesiştiği Nokta
İmamoğlu’nun tutuklanmasından sonra geçen sekiz ay boyunca, dosyanın hazırlık süreci hem siyasi hem de hukuki tartışmaların odağında yer aldı.
Başsavcılığın iddianameyi tamamlamasına ilişkin ilk işaret, Ekim ayında verilmiş; ancak süreç Kasım’ın ilk haftasına sarkmıştı.
Yeni Şafak gazetesinde dün yayımlanan haberle iddianamenin “tamamlandığı” iddia edilince, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bu bilgiyi önce yalanlamış, ardından bugün resmen doğrulamış oldu.
CHP ve Kamuoyunun Tepkisi
CHP kaynakları, iddianamenin açıklanmasının ardından, sürecin “siyasi bir intikam davasına” dönüştüğünü savundu.
Parti yöneticileri, “İmamoğlu’na yönelik iddialar, yerel yönetim başarısını cezalandırma girişimidir” değerlendirmesinde bulundu.
Kamuoyunda ise iddianamenin zamanlaması ve kapsamı, yaklaşan seçim süreciyle birlikte yargının bağımsızlığı tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.
Mahkeme, iddianameyi kabul ederse, İBB davası önümüzdeki haftalarda görülmeye başlanacak.
Savcılık, “bazı şüpheliler yönünden soruşturmanın sürdüğünü” belirterek sürecin genişleyebileceği sinyalini verdi.
- NHY / DHA, DW, ANKA Ajansı haberleri
- Kayyıma Rağmen “Teslim Olmadılar”: TELE1’in Gazetecileri TELE2 HABER Adıyla Yeniden Yayında - 13 Kasım 2025
- Epstein’in e-mailleri Sızdırıldı: Donald Trump Hakkında Ağır Suçlamalar Yeniden Gündemde - 13 Kasım 2025
- AYM Kararına Rağmen Tahliye Reddedildi: “Sözün Bittiği Yerde Değiliz, Söz Bitmez” - 13 Kasım 2025












