Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 2021 yılında çeşitli alanlarda gerçekleştirdiği 335 özelleştirme ihalesinden 413 milyon dolarlık gelir elde etti.
ÖzelleÅŸtirme İdaresi BaÅŸkanlığı (ÖİB), 2021 Faaliyet Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, 1986-2021 döneminde idare tarafından gerçekleÅŸtirilen özelleÅŸtirme uygulamalarının toplam tutarı 70,8 milyar doları buldu.
İdare, 2021 yılı içinde çeşitli alanlarda 335 özelleştirme ihalesini tamamladı. Geçen yıl özelleştirme uygulamalarından yaklaşık 413 milyon dolar gelir elde edildi.
GeçmiÅŸ yıl taksitleriyle birlikte özelleÅŸtirmeden 2021’de saÄŸlanan gelir 591 milyon doları buldu. Hazineye yapılan transfer tutarı ise aynı dönemde 497 milyon dolar olarak gerçekleÅŸti.
2020’de tamamlanan özelleştirme ihalesi sayısı 80 düzeyinde bulunurken, söz konusu yılda özelleştirmeden 22 milyon dolar gelir elde edilmişti. Gelecek dönemlerde yeni şirket ve varlıkların portföye dahil edilerek ve alternatif modeller de kullanılarak özelleştirmelere devam edilmesi hedefleniyor.
Enerji özelleştirmeleri
Enerji özelleştirmeleri kapsamında, geçen yıl kurulu gücü 26,4 megavat olan Tortum HES, kurulu gücü 61 megavat olan Topçam HES, kurulu gücü 84 megavat olan Çamlıca 1 HES, kurulu gücü 4,6 megavat olan Ahiköy I-II HES ihaleleri tamamlandı. Söz konusu santrallerin devir işlemleri sonucunda toplam 1,74 milyar lira gelir elde edildi.
Toplam kurulu gücü 115 megavat olan Akköprü HES ile 14,08 megavat olan Çal ve Girlevik II- Mercan HES’lerin ihale süreçleri tamamlandı.
Gebze Dilovası DoÄŸal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin taşınmaz ve ekipmanlarının satış yöntemiyle özelleÅŸtirilmesine yönelik ihale süreci de tamamlandı. Satış sözleÅŸmesi imzalanarak 157 milyon lira özelleÅŸtirme uygulama geliri elde edildi.
Çayırhan Termik Santrali ile Esenyurt Santrali’nin özelleÅŸtirilmesine yönelik ihale hazırlık çalışmaları ise devam ediyor.
Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin (TEİAŞ) halka arza yönelik olarak hazırlık işlemlerine tabi tutulmasına ve bu işlemlerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından işbirliği içerisinde yürütülmesine ve hazırlık işlemlerinin 31 Aralık 2022 tarihine kadar tamamlanmasına karar verilirken, bu çerçevede çalışmalar devam ediyor. Bazı limanlar ile Türkşeker taşınmazlarının özelleştirilmelerine yönelik çalışmalar sürüyor.

















