Yargıtay, görevden alınarak yerine kayyum atanan Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediye EÅŸ BaÅŸkanı Selçuk Mızraklı’ya verilen 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasını bozdu.
Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, açık tanık Hicra Berna Ayverdi’nin ifadelerinden dolayı hakkında örgüt üyesi olmak iddiasıyla hakkında açılan davada 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verilen görevden alınan Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediyesi EÅŸ BaÅŸkanı Selçuk Mızraklı’ya verilen hapis cezası eksik inceleme ve yetersiz gerekçelere dayanması nedeniyle bozdu.
Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen cezanın Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesince onanmasıyla yapılan itirazı inceleyen Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, verilen cezanın gerekçeleri arasında yer alan Hicran Berna Ayverdi’nin ifadelerine hiç deÄŸinmezken, Mızraklı hakkındaki iddiaların eksik incelendiÄŸine iÅŸaret ederek, yerel mahkemenin kararını eksik ve yetersiz gerekçelere dayandığını hükmederek kararı bozdu.
Yargıtay, Mızraklı’nın mahkemeye doÄŸrudan katılmasının engellenmesi ve savunmasının Ses ve Görüntü BiliÅŸim Sistemi (SEGBİS) üzerinde savunmasının alınmasının savunma hakkının kısıtlandığına iÅŸaret etti.
Cezaya gerekçe yapılan iddiaların araştırılması istendi
Mızraklı’ya verilen cezaya gerekçe olarak gösterilen ve kurulması planlanan Mezopotamya Üniversitesi’ne iliÅŸkin kısmı da bozulmaya gerekçe yapılan deliller arasında yer aldı. Üniversitenin kurulması çalışması yürüten Mezopotamya Vakfı’nın örgütle baÄŸlantısı bulunduÄŸu ve Mızraklı’nın da Mezopotamya Vakfı’nın Mütevelli Heyeti’nde bulunması nedeniyle örgüt üyeliÄŸine gerekçe yapılmasını eksik bulan Yargıtay, Vakfın örgütle baÄŸlantısının bulunup bulunmadığının, buna iliÅŸkin bilgi ve belgelerin araÅŸtırılmamasını eksik inceleme olarak deÄŸerlendirdi. Mahkeme söz konusu hususu tespit edilmesini istedi.
Yargıtay, dosya içerisinde “örgütle baÄŸlantılı” olduÄŸu ileri sürülen dijital materyallerin incelenmeden, buna iliÅŸkin rapor hazırlanmadan ve buna karşı sanık ve avukatlarının beyanlarının alınmadan mahkemenin karar vermesinin kanuna aykırı olduÄŸu sonucuna vardı.
Ceza bozuldu ama tahliye talebi reddedildi
Eksik ve yetersiz gerekçe ile verilen 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası kararını bozan Yargıtay, Mızraklı’nın tahliye talebini ise reddetti.
Yargıtay’ın bozma kararının ardından dosyanın Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilerek, Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mızraklı’nın yargılanmasına baÅŸlanması bekleniyor. (MA)











