Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan Danimarka’da düzenlenecek olan Uluslararası Mimarlar BirliÄŸi Konferansı’na katılmak üzereyken pasaportunun geçen yıl ekim ayında iptal edildiÄŸini ve kendisine hiçbir bilgi verilmediÄŸini öğrendi. Bu durum, hem Candan’ın hem de Mimarlar Odası’nın haklarının ihlal edildiÄŸi anlamına geliyor.
Candan, pasaportunun iptal edilmesinin hukuka aykırı olduÄŸunu belirterek avukatları aracılığıyla yargıya baÅŸvurdu. Candan, ayrıca bu iÅŸlemin siyasi bir karar olduÄŸunu ve kendisine yönelik bir baskı ve sindirme giriÅŸimi olduÄŸunu ifade etti. Candan, daha önce de TOGO ikiz kulelerinde haksız kazanç elde edilmesi sebebiyle açtığı dava üzerine imar planlarının iptal edilmesinden sonra, Sinan Aygün’ün ÅŸikayeti ile İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından devlet memurluÄŸundan çıkartıldığını hatırlattı.
Candan’ın pasaportunun iptal edilmesi, Türkiye’de mimarlık mesleÄŸinin ve meslek örgütlerinin karşı karşıya kaldığı sorunların sadece bir örneÄŸi. Mimarlar Odası, son yıllarda kamu yararı ve çevre duyarlılığı ilkesinden hareketle pek çok projeye itiraz etti ve dava açtı. Bu projeler arasında Kanal İstanbul, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi, Taksim Meydanı’nın yeniden düzenlenmesi, Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılması gibi tartışmalı ve tepki çeken giriÅŸimler yer alıyor. Mimarlar Odası, bu projelere karşı çıkarak hem mimarlık mesleÄŸinin hem de toplumun haklarını savundu.
Ancak bu durum, Mimarlar Odası’nın hükümet tarafından hedef alınmasına ve baskılara maruz kalmasına neden oldu. Mimarlar Odası’nın yetkileri kısıtlandı, üye sayısı azaltıldı, seçim sistemi deÄŸiÅŸtirildi, mali denetimi engellendi, faaliyetleri zorlaÅŸtırıldı. Mimarlar Odası’nın yöneticileri ve üyeleri ise sürekli olarak gözaltına alındı, tutuklandı, soruÅŸturmaya uÄŸradı, iÅŸten atıldı, pasaportları iptal edildi. Mimarlar Odası’nın uluslararası iliÅŸkileri de kesintiye uÄŸratıldı.
Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan’ın pasaportu iptal edildiÄŸi için Uluslararası Mimarlar BirliÄŸi Konferansı’na katılamaması, bu baskılara karşı direnen ve mücadele eden bir meslek örgütünün sesini kısıtlamaya yönelik bir giriÅŸimdir. Bu giriÅŸim sadece Candan’ın deÄŸil, Mimarlar Odası’nın ve mimarlık mesleÄŸinin haklarını ihlal etmektedir. Bu hak ihlallerine karşı çıkmak, sadece mimarların deÄŸil, tüm toplumun görevidir. Çünkü mimarlık, sadece binalar yapmak deÄŸil, yaÅŸanabilir bir çevre ve demokratik bir toplum yaratmak demektir.
NHY/ Evrensel, Cumhuriyet, BirGün, Gazete Duvar, Gerçek Gündem, Sözcü











