12 Eylül’le Hesaplaşmak: Sanat

Sanatın, özellikle de sinema filmleri, diziler ve romanların kitleleri etkileme gücünün akademik çalışmalardan çok ama çok daha fazla olduklarını bilmem söylemeye gerek var mı?...

Kayalıpınar’da Tanrıların Dili Kuşlar mıydı?

Sivas’ta Hititlere ait kuş kehaneti tableti bulundu: Doğa, din ve iktidar arasındaki kadim bağ yeniden gün yüzüne çıkıyor. Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde yer alan antik Hitit...

Kapitalizm ve Demokrasi: Üretim Sürecindeki Otoriterlik

Modern siyasal sistemlerde demokrasi çoğu zaman seçimler, anayasal haklar ve parlamenter yapılarla tanımlanır. Bu tanım, yurttaşların devletin karar alma mekanizmalarına katılımı üzerinden şekillenir. Ancak...

İran’ın 2500 Yıllık Mirası Çöküyor: Persepolis Zamana Karşı Yarışta

Antik Pers İmparatorluğu’nun törensel başkenti Persepolis, 2500 yıldır ayakta kalmayı başardı. Ancak şimdi, toprağın çökmesi ve yeraltı suyunun tükenmesi nedeniyle bu eşsiz dünya mirası...

Bazı insanlar neden sağını solunu karıştırır?

Neredeyse çocukça bir hata gibi görünebilir ama şaşırtıcı sayıda yetişkin, sağını ve solunu karıştırıyor ve bilim insanları bunun nedenini yeni anlamaya başladı. İngiliz beyin cerrahı...

Kadın ve Kızılbaşlık

“Bir toplumun gelişmişlik seviyesi, o toplumun, çocuklarına ve kadınlarına verdiği değer ile ölçülür.” Medusa, kadim yapıları nazardan ve kötülüklerden koruyan sembol. Çok güzel bir kadın...

YENİ EKLENENLER