back to top
Ana Sayfa Haber Ekonomi Türkiye’de tütün tarlalarında çocuk işçi dramı

Türkiye’de tütün tarlalarında çocuk işçi dramı

Türkiye’de tütün üretiminde çocuk işçilerin çalıştırıldığı bir gerçek. Bu durum hem çocukların saÄŸlığını hem de eÄŸitim haklarını olumsuz etkiliyor. dw.com’dan UÄŸur Åžahin’in haberine göre, Denizli’de yapılan bir araÅŸtırma, tütün tarlalarında çalışan çocukların yüzde 90’ının okula devam edemediÄŸini ortaya koydu. Ayrıca çocuklar, tütün toplarken zehirli kimyasallara maruz kalıyor ve ciddi saÄŸlık sorunları yaşıyor.

Tütün üretiminde çocuk işçiliÄŸi, uluslararası bir sorun. ABD Çalışma Bakanlığı’nın çocuk işçiliÄŸi ile yetiÅŸtirilen ürünler listesinde 17 ülkenin tütünü yer alıyor. Ancak Türk tütünü bu listede yok. Bu, Türkiye’de tütün üretiminde çocuk işçiliÄŸinin olmadığı anlamına gelmiyor. Aksine, Türkiye’de bu konuda yeterli denetim ve veri olmadığı için sorun görmezden geliniyor.

Türkiye’de tütün üretimi son yıllarda artış gösteriyor. 2020 yılında 62 bin ton olan tütün üretimi, 2021 yılında 80 bin tonu aÅŸtı. Tütün üreticileri, bu artışın nedeninin tütün fiyatlarının yükselmesi ve alternatif ürünlerin azalması olduÄŸunu söylüyor. Ancak tütün üretiminin artması, çocuk işçiliÄŸinin de artması anlamına geliyor.

Türkiye’de tütün tarlalarında çalışan çocukların sayısı tam olarak bilinmiyor. Ancak Denizli’de yapılan bir araÅŸtırma, bu sorunun boyutunu gözler önüne seriyor. Denizli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Pamukkale Üniversitesi’nin ortaklaÅŸa yürüttüğü “Denizli İlinde Tütün Tarımında Çalışan Çocuk İşçilerin Durumu” baÅŸlıklı araÅŸtırma, 2020 yılında tamamlandı. AraÅŸtırma kapsamında, Denizli’nin 10 ilçesindeki 30 köyde 300 aile ve 300 çocukla görüşüldü.

AraÅŸtırmanın sonuçları ÅŸok edici. AraÅŸtırmaya katılan çocukların yüzde 90’ı okula devam edemiyor. Çocukların yüzde 70’i ilkokul mezunu veya daha az eÄŸitim almış. Çocukların yüzde 60’ı ise okuma yazma bilmeyen veya okuma yazmayı unutan ailelerden geliyor.

Çocuklar, tütün tarlalarında ağır ve tehlikeli koÅŸullarda çalışıyor. Çocukların yüzde 80’i günde 8 saatten fazla çalışıyor. Çocukların yüzde 40’ı ise günde 12 saatten fazla çalışıyor. Çocuklar, tütün toplarken keskin bıçaklar kullanıyor, güneÅŸ altında susuz kalıyor, zehirli böcek ilaçlarına maruz kalıyor ve sigara içmeye baÅŸlıyor.

AraÅŸtırmanın en çarpıcı bulgusu ise çocukların yaÅŸadığı saÄŸlık sorunları. AraÅŸtırmaya katılan çocukların yüzde 95’i tütün tarlalarında çalıştıkları için saÄŸlık sorunları yaÅŸadıklarını belirtiyor. Çocukların en sık karşılaÅŸtıkları saÄŸlık sorunları arasında baÅŸ aÄŸrısı, mide bulantısı, kusma, ishal, baÅŸ dönmesi, göz yanması, el ve ayaklarda yaralar, alerji, solunum yolu enfeksiyonları, astım ve kanser sayılıyor.

Tütün üretiminde çocuk işçiliÄŸi, hem Türkiye’nin hem de dünyanın utanç verici bir gerçeÄŸi.