back to top
Ana Sayfa Haber İran’da göstericiler idamla yargılanacak

İran’da göstericiler idamla yargılanacak

İran’da yapılan protesto eylemlerine katılan 300’den fazla kiÅŸinin yargılanacağı bildirildi. Bazı eylemciler hakkında idam cezası talep edileceÄŸi belirtiliyor.

İran’da rejim karşıtı kitlesel protesto eylemlerine katılan 300’den fazla kiÅŸi hakkında dava açıldığı bildirildi. Ülkede ağırlıklı olarak adli konulardaki haberleri aktaran Misan Online isimli portalın, Tahran Savcısı Ali Salihi’nin açıklamalarına dayandırdığı haberine göre, haklarında dava açılanların bir kısmı idam cezası ile yargılanacak. Buna göre, “Allaha karşı savaÅŸmakla” suçlanan “dört isyancı” hakkında ölüm cezası talep edilebilecek.

Salihi bu sanıkların, “Toplumu ve halkı terörize etmek için silah kullanmak ve İran İslam Cumhuriyeti’nin kurtsal sistemine saldırı amacıyla güvenlik görevlilerini yaralamak, kamu mülkünü ateÅŸe vermek ve tahrip etmek” suçlarından yargılanacağını dile getirdi.

Ali Salihi ayrıca, 315 kiÅŸinin, “Ülkenin güvenliÄŸine karşı toplanma ve anlaÅŸma” ile devlet gücüne karşı “propaganda” ve “kamu düzenini bozma” ile suçlandığını vurguladı.

16 Eylül’de baÅŸlayan protestolar

İran’da başörtüsünü kurallara uygun ÅŸekilde takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve kısa süre sonra da yaÅŸamını yitiren 22 yaşındaki Jina Mahsa Amini ile ilgili ülke çapında yoÄŸun kitlesel eylemler yapılıyor. BaÅŸkent Tahran’da, katı kıyafet kurallarına karşı geldiÄŸi gerekçesiyle İran Ahlak Polisi tarafından gözaltına alınan Amini, kısa bir süre sonra hayatını kaybetmiÅŸti.

Bir ayı aşkın süredir yapılan protesto eylemlerinde, çoğunluğu göstericiler olmak üzere, aralarında güvenlik gücü mensuplarının da bulunduğu onlarca kişi yaşamını yitirdi. Eylemlere katılan yüzlerce kişi tutuklanırken İran makamları bugüne dek gözaltı ve tutuklamalar ile ilgili net bir rakam vermemişti.

AFP / ET,TY