back to top
Ana Sayfa Haber Üsküdar’a Yeni Şafak Operasyonu, Sinem Dedetaş Gözaltına Alındı

Üsküdar’a Yeni Şafak Operasyonu, Sinem Dedetaş Gözaltına Alındı

İstanbul’da CHP’li belediyelere yönelik yargı operasyonları genişleyerek sürüyor. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ile belediye yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı. Operasyon, son aylarda muhalefet belediyelerine yönelik art arda gerçekleştirilen soruşturma ve gözaltı dalgalarının yeni halkası olarak değerlendirilirken, yargı süreçlerinin yaklaşan seçim atmosferi üzerindeki etkisi de yeniden tartışma konusu oldu.

Üsküdar’da Yeni Gözaltı Dalgası

CHP’li belediyelere yönelik operasyonlara bir yenisi daha eklendi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, Belediye Başkan Yardımcısı F.D., Başkan Danışmanı U.M., Özel Kalem Müdürü A.K., Kent A.Ş. Genel Müdürü N.A. ile belediyede görevli bir personel sabah saatlerinde düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

Başsavcılık açıklamasında, yapı ruhsatı ve iskan ruhsatı süreçlerinde usulsüzlük yapıldığı yönündeki ihbarlar, mağdur beyanları ve bazı şüpheli ifadeleri doğrultusunda Dedetaş hakkında “rüşvet”, “irtikap” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme” suçlamalarıyla soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Soruşturma kapsamında yöneltilen suçlamalara ilişkin yargı süreci devam ederken, gözaltına alınan kişiler hakkında henüz mahkeme kararı bulunmuyor ve masumiyet karinesi gereği suçlulukları yargı kararıyla kesinleşmiş değil.

Operasyonlar Zinciri Genişliyor

Üsküdar Belediyesi, son aylarda aynı soruşturma kapsamında ikinci kez kapsamlı operasyonla karşı karşıya kaldı. Kent A.Ş.’ye yönelik 11 Nisan’da gerçekleştirilen ilk operasyonda aralarında Belediye Başkan Yardımcısı Filiz Deveci ile Kent A.Ş. Genel Müdürü Nazım Akkoyunlu’nun da bulunduğu dokuz kişi gözaltına alınmış, devam eden süreçte 18 Mayıs’ta yedi kişi hakkında daha tutuklama kararı verilmişti.

Bugünkü operasyonla birlikte soruşturmanın kapsamı doğrudan seçilmiş belediye başkanına kadar genişlemiş oldu.

Eski Şehir Hatları Genel Müdürü olan Sinem Dedetaş, 2024 yerel seçimlerinde oyların yaklaşık yüzde 49,9’unu alarak Üsküdar’da CHP’nin 20 yıl sonra belediyeyi kazanmasını sağlamıştı.

Yargı Süreçleri Siyasi Tartışmaları Derinleştiriyor

Son dönemde İstanbul başta olmak üzere çok sayıda CHP’li belediyeye yönelik yürütülen soruşturma, gözaltı ve tutuklama süreçleri, yalnızca hukuki boyutuyla değil, siyasal sonuçları bakımından da yoğun tartışmalara konu oluyor.

İktidar cephesi operasyonların yargının bağımsız yürüttüğü adli süreçler olduğunu savunurken, muhalefet ise soruşturmaların seçilmiş yerel yönetimleri hedef alan siyasi operasyonlara dönüştüğü görüşünü dile getiriyor.

Yerel seçimlerin ardından art arda gelen operasyonların kapsamının giderek genişlemesi ve belediye başkanlarını da kapsayacak noktaya ulaşması, önümüzdeki dönemde benzer adımların devam edip etmeyeceği yönündeki tartışmaları güçlendiriyor. Muhalefet çevrelerinde, seçimlere kadar sürecek yeni gözaltı ve soruşturma dalgalarının yaşanabileceği yönünde kaygılar dile getirilirken, bu değerlendirmeler resmi makamlarca doğrulanmış bir öngörü niteliği taşımıyor.