Wikileaks’in kurucusu Julian Assange tutuklandı

WikiLeaks’i kurucusu Julian Assange, destekçilerine göre gerçeÄŸin peÅŸinde olan cesur bir aktivist. Onu eleÅŸtirenlere göreyse, hassas bilgileri kamunun gözü önüne sererek insanların hayatını tehlikeye atan bir ilgi bağımlısı.

Julian Assange, onunla birlikte çalışanlar tarafından bilgisayar kodlarını kırmada üstün yeteneÄŸinin yanı sıra “etkileyici, azimli ve çok zeki bir kiÅŸi” olarak tanımlanıyor.

Assange, 2006’da gizli bilgi ve fotoÄŸrafları yayımlayan WikiLeaks’i kurdu, 2010’da ABD askerlerinin Irak’ta bir helikopterden ateÅŸ açarak 18 sivili öldürdüklerini gösteren görüntülerle dünya çapında manÅŸete çıktı.

Ancak aynı yıl içinde Ä°sveçli savcıların, cinsel saldırı iddialarına iliÅŸkin hakkında uluslararası yakalama kararı çıkartmasının ardından Ä°ngiltere’de gözaltına alındı.

Ä°sveçli yetkililer, onu konuÅŸma yapmak için Stockholm’de bulunduÄŸu sırada bir kadına tecavüz ve diÄŸerine cinsel taciz iddiaları nedeniyle sorgulamak istediklerini söyledi. Assange her iki yakınlaÅŸmanın da kadınların rızaları dahilinde olduÄŸunu söylüyor.

Siyasi sığınma talebi

Takip eden aylarda Ä°ngiltere’nin kırsal bölgesinde ev hapsindeyken Ä°sveç’e iade edilmemek için mücadele verdi. Westminister Sulh Ceza Mahkemesi Åžubat 2011’de iade kararını onadı ve daha sonra üst mahkeme de kararı destekledi.

14 Haziran 2012’de Ä°ngiltere Temyiz Mahkemesi, baÅŸvurusunun yeniden gözden geçirilmesi talebini reddetti.

İsveçli savcılar WikiLeaks kurucusu Julian Assange hakkındaki tecavüz soruşturmasını kapattı

Birkaç gün sonra Julian Assange, Londra’daki Ekvador BüyükelçiliÄŸi’ne sığındı ve 16 AÄŸustos 2012’den beri kendisine siyasi sığınma hakkı tanıyan bu ülkenin elçiliÄŸinde kalıyordu. Bugün ise Ä°ngiliz polisi tarafından gözaltına alındığı açıklandı.

Londra Polis TeÅŸkilatı, Assange’ın Büyükelçilik binasını terk ettiÄŸi anda Haziran 2012’de mahkemeye çıkmadığı için Westminster Sulh Hukuk Mahkemesi’nin tutuklama emrini yerine getireceÄŸini aktarıyordu.

ABD Assange’ın iade edilmesini ve gizli belgeleri yayımlamak suçlamasıyla mahkemeye çıkarılmasını istiyor.

Ä°ngiltere, Assange’ı yasal olarak Ä°sveç’e iadeyle sorumlu olduÄŸunu söyleyerek, Ekvador’a gitmesine izin vermeyeceÄŸini açıklamıştı. Ä°sveç DışiÅŸleri Bakanlığı, iadesini istemelerinin tek nedeninin hakkındaki suçlamaları araÅŸtırmak olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Ä°sveçli savcılar 13 AÄŸustos 2015’te zaman aşımı nedeniyle cinsel saldırı suçlamalarına yönelik araÅŸtırmalarını bırakmışlardı, ama daha sonra tecavüz iddiası üzerine sorgulanmıştı.

Ekim 2016’da Amerikalı gazeteci ve WikiLeaks’in yöneticisi Gavin MacFadyen’in cenazesine katılma talebinde bulunmuÅŸtu, ancak talebi reddedilmiÅŸti.

Assange, Wikileaks ve ABD seçimleri

18 Ekim 2016’da WikiLeaks, Ekvador’un Londra’daki elçiliÄŸindeki interneti kestiÄŸini açıkladı.

Ekvador daha sonra, WikiLeaks’in ABD’deki “baÅŸkanlık seçimlerini etkileyebilecek” belgeler yayımlaması nedeniyle bu “geçici” önlemi aldığını doÄŸrulamıştı.

Ekvador, kararı Washington’ın baskısı üzerine aldığı iddialarını reddediyor.

WikiLeaks’in yayımladığı belgelerde Hillary Clinton’ın 2012 ve 2014 yıllarında yaptığı özel konuÅŸmaların deÅŸifresi ve Clinton’ın e-postaları yer alıyor.

Göçebe bir yaşamdan dört duvar arasında hayata

Assange genel olarak geçmiÅŸiyle ilgili konuÅŸmaktan kaçınıyor, ancak WikiLeaks’in kurulmasından bu yana medya ilgisi de oldukça yoÄŸun.

1971 yılında Avustralya’da doÄŸdu. Ailesinin gezici tiyatrosu nedeniyle göçebe bir çocukluk yaÅŸadı.

18 yaşında baba oldu, ardından velayet davası ile karşı karşıya kaldı.

1995 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte bilgisayar korsanlığı ile suçlandı. Assange neticede yakalandı ve suçunu kabul etti.

Binlerce Avustralya doları ceza ödemeye mahkum edildi ve suçu tekrar etmemesi koşuluyla hapis cezası verilmedi.

Ä°nternetin gizli yüzünü araÅŸtıran akademisyen Suelette Dreyfus ile 3 yıl çalıştı ve onunla birlikte çok satanlar listesine giren ‘Underground’ (Yeraltı) isimli kitabı yazdı.

Ardından Melbourne Ãœniversitesi’nde fizik ve matematik dersleri aldı.

Benzer fikirleri taşıyan insanlarla 2006 yılında WikiLeaks’i kurdu.

Göçebe bir yaÅŸam tarzı benimseyerek, WikiLeaks’i geçici ve deÄŸiÅŸen yerlerden idare etmeyi sürdürdü.

Onunla haftalarca seyahat eden New Yorker dergisinden Raffi Khatchadourian’a göre, uzun saatler yemek yemeden ve az uykuyla iÅŸe odaklanabiliyordu:

“Etrafındaki insanlarda daha uzun süre devam edebilmesi için onunla ilgilenme isteÄŸi hissini oluÅŸturuyor. Bu herhalde karizmasıyla ilgili.”

Gizli belgelerin yayımlanması

Julian Assange, Amerikan helikopterinden Irak’taki sivillere ateÅŸ açılması videosuyla adından söz ettirir hale geldi.

Hem o videoyu hem de daha sonra ABD’nin Afganistan ve Irak’taki savaÅŸlarına iliÅŸkin askeri belegeleri yayımlamasını savundu.

WikiLeaks sitesi, ABD istihbarat ÅŸirketi Stratfor’ın beÅŸ milyon gizli e-postasını yayımladı.

2010 yılında bir takım ABD finans kuruluşlarının bağışlarını kesmesiyle kendini maddi zorluk içinde buldu.

Sağlığına ilişkin endişeler

Bu arada saÄŸlığına iliÅŸkin endiÅŸeler de ortaya çıktı. Ekim 2012’de Ekvador BüyükelçiliÄŸi, Assange’ın akciÄŸer enfoksiyonunun olduÄŸunu söyleyerek, hastaneye götürülmesi takdirde tutuklanmayacağına iliÅŸkin güvence istedi.

Ancak AÄŸustos 2014’te Assange Ekvador DışiÅŸleri Bakanı ile birlikte elçilikte düzenlediÄŸi basın toplantısında tedavi görmek için elçilikten ayrılacağına iliÅŸkin iddiaları redetti.

Yasal mücadele

Ä°sveç, Assange’ı cinsel saldırı iddialarıyla sorgulamak istedi. Ancak Assange bu suçlamaların siyasi olduÄŸunu ve kendisine ve sitesine yönelik karalama kampanyasının bir parçası olduÄŸunu söyledi.

Aralık 2010’da Londra’da gözaltına alınmasından beri yasal bir mücadele yürütüyor.

Assange ev hapsine konmadan önce sekiz ay da hapishanede kaldı.

Ä°sveçli savcılar, Assange’ı sorgulayamadıkları için, 13 AÄŸustos 2015’te zaman aşımı nedeniyle cinsel saldırı suçlamalarına yönelik soruÅŸturmalarını bıraktı.

İsveçli savcılar, Assange hakkında yedi yıl boyunca devam eden tecavüz soruşturmasını kapattıklarını açıklamıştı.

Yapılan açıklamada Kamu Davaları Direktörü Marianne Ny’in soruÅŸturmaya devam etmeme kararı aldığı belirtildi.

Marianne Ny, soruÅŸturmayı daha fazla kanıt bulamayacakları için ilerletememe kaygısından ötürü kapattıklarını söyledi. Assange’ın suçlu olup olmadığına dair bir hükme ulaÅŸmadıklarını aktardı.

Assange’ın Ä°sveç’e gitmesi halinde davanın tekrar açılabileceÄŸini; çünkü suçlamanın 2020 yılında zaman aşımına uÄŸrayacağını belirtti.

Assange gözaltında

Bugün ise Ä°ngiltere polisi, 2012 yılından beri Londra’daki Ekvador BüyükelçiliÄŸi’nde yaÅŸayan WikiLeaks’in kurucusu Assange’ı gözaltına aldığını açıkladı.

Ä°sveçli savcıların Assange hakkında yedi yıldır devam eden tecavüz soruÅŸturmasını kapattıklarını açıklamasına raÄŸmen Ä°ngiltere polisi Assange’ın büyükelçilik binasını terk ettiÄŸi anda gözaltına alınacağını söylemiÅŸti.

Londra Polis TeÅŸkilatı, Assange’ın Büyükelçilik binasını terk ettiÄŸi anda Haziran 2012’de mahkemeye çıkmadığı için Westminster Sulh Hukuk Mahkemesi’nin tutuklama emrini yerine getireceÄŸini aktarıyordu.

Assange’ın dahil olduÄŸu suçlara bakan savcılık ofisinin sözcüsü Assange’ın tutuklanması halinde en fazla bir yıl hapis cezası alacağını söylemiÅŸti.