TİHV: 2022 Yılında İşkence ve Kötü Muamele Mağduru Sayısı 1.234

Türkiye Ä°nsan Hakları Vakfı (TÄ°HV), 2022 yılında iÅŸkence ve kötü muamele vakalarının yüzde 22 arttığını açıkladı. TÄ°HV, 2022 yılında 1.234 kiÅŸinin iÅŸkence ve kötü muameleye maruz kaldığını, bunların 1.072’sinin gözaltında, 162’sinin ise gözaltı dışında gerçekleÅŸtiÄŸini belirtti.

TÄ°HV, iÅŸkence ve kötü muamele vakalarının en çok yaÅŸandığı illerin Ä°stanbul, Ankara, Diyarbakır, Van ve Mardin olduÄŸunu kaydetti. TÄ°HV, iÅŸkence ve kötü muameleye maruz kalan kiÅŸilerin yüzde 83’ünün erkek, yüzde 17’sinin ise kadın olduÄŸunu ifade etti.

TÄ°HV, iÅŸkence ve kötü muamele vakalarının en çok siyasi nedenlerle, terörle mücadele kapsamında veya toplumsal olaylara müdahale sırasında gerçekleÅŸtiÄŸini vurguladı. TÄ°HV, iÅŸkence ve kötü muameleye maruz kalan kiÅŸilerin yüzde 46’sının Kürt, yüzde 32’sinin Türk, yüzde 12’sinin Alevi, yüzde 5’inin Suriyeli, yüzde 3’ünün ise diÄŸer etnik veya dini gruplardan olduÄŸunu bildirdi.

TÄ°HV, iÅŸkence ve kötü muamele vakalarının en yaygın yöntemlerinin darp, tehdit, hakaret, psikolojik baskı, cinsel taciz veya saldırı, elektrik verme, suda boÄŸma, askıya alma ve iÅŸkence aletleri kullanma olduÄŸunu söyledi. TÄ°HV, iÅŸkence ve kötü muameleye maruz kalan kiÅŸilerin yüzde 64’ünün saÄŸlık raporu alabildiÄŸini, ancak raporların yüzde 87’sinin eksik veya yanlış düzenlendiÄŸini belirtti.

TÄ°HV, iÅŸkence ve kötü muamele vakalarına iliÅŸkin soruÅŸturma açılma oranının yüzde 12 olduÄŸunu, açılan soruÅŸturmaların yüzde 88’inin ise takipsizlikle sonuçlandığını kaydetti. TÄ°HV, iÅŸkence ve kötü muameleye karşı etkin bir mücadele için hukukun üstünlüğünün saÄŸlanması, insan haklarına saygılı bir güvenlik politikasının benimsenmesi, iÅŸkenceye sıfır tolerans ilkesinin uygulanması ve maÄŸdurların korunması ve rehabilite edilmesi gerektiÄŸini vurguladı.

NHY/ DW Türkçe