Şimdi Kadınların Özgürlük Zamanı

Kadınlar (EKA) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Galatasaray Meydanı’nda “Åžimdi Kadınların Özgürlük Zamanı” sloganıyla kadınları dünyayı deÄŸiÅŸtirmeye düşledikleri dünyayı kurmaya çağırdı.

Emekçi Kadınlar (EKA), “Åžimdi Kadınların Özgürlük Zamanı” sloganıyla, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Galatasaray Meydanı’ndaydı.

Emekçileri Kadınlar (EKA) saat 18.00’de “Åžimdi Kadınların Özgürlük Zamanı” yazılı pankartı açarken yere de kırmızı harflerle 8 MART yazıldı. Ayrıca kadınlar ellerinde kadınların sınıfsal mücadelesinde yaÅŸamını yitiren Clara Zetkin, Roza Luxemburg, Nadejda Krupskaya’ın ve 2001 yılında ölüm orucunda yaÅŸamını yitiren Sibel Sürücü, Aysun BozdoÄŸan’ın resimlerini taşıdı.

Etkinlik  müzik yayını ve erbaneler eşliğinde söylenen ezgilerle ve halaylarla başladı. Bir yandan da kadınların yaşadıkları sömürüyds, şiddete, cinayetlere, savaşlara, verdikleri mücadeleye ilişkin ajitasyon konuşmaları yapıldı.

Emekçi Kadınlar sık sık “YaÅŸasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü”, “Kadın Ä°syan Devrim”, “Åžimdi Kadınların Özgürlük Zamanı”, “Åžimdi Devrim Zamanı”, “Vardık Varız Varolacağız” sloganlarını attı. Emekçileri Kadınlar (EKA) adına basın metnini Gamze Nihal Ä°yidoÄŸan okudu.

“Her Gün Her Åžeyin Savaşını Veriyoruz” 

“‘Åžimdi Kadınların Özgürlük Zamanı’ diyerek giriyoruz 2018’in 8 Mart’tına… Åžimdi Kadınların Zamanı, diyoruz. Åžimdi bizim zamanımız… Bizim dışımızda, kim, her gün herÅŸeyin savaşını veriyor? Her gün tekrar tekrar yenilip ertesi gün yeniden baÅŸlıyor? Çocuklar ve kadınlar dışında kim bitmeyen sürekli artan saldırılara maruz kalıyor? Yoksullukla, iÅŸsizlikle, sömürüyle, dinci faÅŸist saldırılarla, taciz-tecavüzlerle, cinayetlerle, köhne geleneklerle boÄŸuÅŸurken yeniden varoluyoruz. Yok edilemez bir gücüz” diyerek sözlerine baÅŸlayan Ä°yidoÄŸan, sadece aile içi ÅŸiddetle, aÅŸağılanmayla, ayrımcılıkla deÄŸil, gerici geleneklerin kuÅŸatılmışlığıyla da boÄŸulmakta olduklarını belirtti.

“Tutkulu ve Güçlü Bir Kitleyiz” 

Kadınları ve çocukları koruması gereken devletin kurumları  tarafından da aynı ÅŸiddete maruz kaldıklarını ve bu kapitalist, dinci-gerici sistemin her gün tekrar tekrar gericiliÄŸi, ÅŸiddeti üreterek kadınların üzerine saldığını belirten Ä°yidoÄŸan, “Ancak biz ‘yangın çıkarıcılar’ özgürlüğünü yaÅŸamak isteyen, onu varetmek için ‘korkunç’ tutkulu güçlü bir kitleyiz ve geri adım atmayacağız. Ne kadar büyük korku yaratılırsa yaratılsın biz kadınlar varız! Varolmaya da devam edeceÄŸiz” dedi.

“Sayısız Ä°syanın Ayaklanmanın AteÅŸini Yaktık” 

Anaların çocuklarını savaÅŸlarda ölsün, cinayetlere kurban gitsinler, sokaklarda tacize, tecavüze uÄŸrasın diye doÄŸurmadığını belirten Ä°yidoÄŸan “Biz buna izin vermeyeceÄŸiz. Gerici sisteminizi başınıza yıkacağız! Çocuklarımızın savaÅŸlarda ölmediÄŸi, sokaklarında özgürce oynayabildiÄŸi, istismara uÄŸramadığı, ÅŸarkı söyleyebildiÄŸi yarınları biz yaratacağız. ÇaÄŸlar boyu bize vurulan kölelik zincirlerine karşı isyan ettik. ÖzgürleÅŸmek için çeÅŸitli mücadeleler verdik” dedi.

Sayısız eylemin, isyanın, direniÅŸin, ayaklanmanın ateÅŸini kadınların yaktıklarını vurgulayan Ä°yidoÄŸan, “Ä°syanımızı, öfkemizi birleÅŸtirdiÄŸimizde savaÅŸlara, yıkımlara, eskinin tüm köhnemiÅŸ alışkanlıklarına karşı koyan, yeni toplumu yaratan kadınlar olduk. Komün’ün ‘asi kadınları’ , ‘yangın çıkarıcıları’ olduk, barikatların başında…. 8 Martları yaratan dokuma işçisi kadınlardık. Claralardık, Rosalardık, Kollantaylardık…  Düşlerini ölümleri pahasına gerçek kılmaya çalışan Senalardık, Tanyalardık, Olgalardık, Arinlerdik biz… Ayniller, Sibeller, Aysunlardık…” dedi.

“Åžimdi Kadınların Özgürlük Zamanı”

Her gün kadınların çeÅŸitli saldırılara, tacizlere, tecavüzlere, cinayetlere uÄŸradığını, buna raÄŸmen yeniden   gericiliÄŸe karşı ayaÄŸa kalktıklarını ve yok edilemez bir güç haline dönüştüklerini belirten Ä°yidoÄŸan “Åžimdi bizden koparılanları geri alma zamanı… Åžimdi devrimci fırtınalar koparma zamanı… Åžimdi Kadınların Özgürlük Zamanı! YaÅŸasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü! Åžan Olsun 8 Martları yaratanlara!” diyerek sözlerini tamamladı.

Kadınlar hep birlikte “Kadın, Ä°syan, Devrim”, “Harekete Geç Ä°syan Et Yıkana Kadar” sloganlarını attı. Etkinlik ÅŸiir, slogan ve müzik eÅŸliÄŸinde halaylarla sona erdi.

Kaynak: Mücadele Birliği