Şimdi Kadınların Özgürlük Zamanı

Kadınlar (EKA) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Galatasaray Meydanı’nda “Şimdi Kadınların Özgürlük Zamanı” sloganıyla kadınları dünyayı değiştirmeye düşledikleri dünyayı kurmaya çağırdı.

Emekçi Kadınlar (EKA), “Şimdi Kadınların Özgürlük Zamanı” sloganıyla, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Galatasaray Meydanı’ndaydı.

Emekçileri Kadınlar (EKA) saat 18.00’de “Şimdi Kadınların Özgürlük Zamanı” yazılı pankartı açarken yere de kırmızı harflerle 8 MART yazıldı. Ayrıca kadınlar ellerinde kadınların sınıfsal mücadelesinde yaşamını yitiren Clara Zetkin, Roza Luxemburg, Nadejda Krupskaya’ın ve 2001 yılında ölüm orucunda yaşamını yitiren Sibel Sürücü, Aysun Bozdoğan’ın resimlerini taşıdı.

Etkinlik  müzik yayını ve erbaneler eşliğinde söylenen ezgilerle ve halaylarla başladı. Bir yandan da kadınların yaşadıkları sömürüyds, şiddete, cinayetlere, savaşlara, verdikleri mücadeleye ilişkin ajitasyon konuşmaları yapıldı.

Emekçi Kadınlar sık sık “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü”, “Kadın İsyan Devrim”, “Şimdi Kadınların Özgürlük Zamanı”, “Şimdi Devrim Zamanı”, “Vardık Varız Varolacağız” sloganlarını attı. Emekçileri Kadınlar (EKA) adına basın metnini Gamze Nihal İyidoğan okudu.

“Her Gün Her Şeyin Savaşını Veriyoruz” 

“‘Şimdi Kadınların Özgürlük Zamanı’ diyerek giriyoruz 2018’in 8 Mart’tına… Şimdi Kadınların Zamanı, diyoruz. Şimdi bizim zamanımız… Bizim dışımızda, kim, her gün herşeyin savaşını veriyor? Her gün tekrar tekrar yenilip ertesi gün yeniden başlıyor? Çocuklar ve kadınlar dışında kim bitmeyen sürekli artan saldırılara maruz kalıyor? Yoksullukla, işsizlikle, sömürüyle, dinci faşist saldırılarla, taciz-tecavüzlerle, cinayetlerle, köhne geleneklerle boğuşurken yeniden varoluyoruz. Yok edilemez bir gücüz” diyerek sözlerine başlayan İyidoğan, sadece aile içi şiddetle, aşağılanmayla, ayrımcılıkla değil, gerici geleneklerin kuşatılmışlığıyla da boğulmakta olduklarını belirtti.

“Tutkulu ve Güçlü Bir Kitleyiz” 

Kadınları ve çocukları koruması gereken devletin kurumları  tarafından da aynı şiddete maruz kaldıklarını ve bu kapitalist, dinci-gerici sistemin her gün tekrar tekrar gericiliği, şiddeti üreterek kadınların üzerine saldığını belirten İyidoğan, “Ancak biz ‘yangın çıkarıcılar’ özgürlüğünü yaşamak isteyen, onu varetmek için ‘korkunç’ tutkulu güçlü bir kitleyiz ve geri adım atmayacağız. Ne kadar büyük korku yaratılırsa yaratılsın biz kadınlar varız! Varolmaya da devam edeceğiz” dedi.

“Sayısız İsyanın Ayaklanmanın Ateşini Yaktık” 

Anaların çocuklarını savaşlarda ölsün, cinayetlere kurban gitsinler, sokaklarda tacize, tecavüze uğrasın diye doğurmadığını belirten İyidoğan “Biz buna izin vermeyeceğiz. Gerici sisteminizi başınıza yıkacağız! Çocuklarımızın savaşlarda ölmediği, sokaklarında özgürce oynayabildiği, istismara uğramadığı, şarkı söyleyebildiği yarınları biz yaratacağız. Çağlar boyu bize vurulan kölelik zincirlerine karşı isyan ettik. Özgürleşmek için çeşitli mücadeleler verdik” dedi.

Sayısız eylemin, isyanın, direnişin, ayaklanmanın ateşini kadınların yaktıklarını vurgulayan İyidoğan, “İsyanımızı, öfkemizi birleştirdiğimizde savaşlara, yıkımlara, eskinin tüm köhnemiş alışkanlıklarına karşı koyan, yeni toplumu yaratan kadınlar olduk. Komün’ün ‘asi kadınları’ , ‘yangın çıkarıcıları’ olduk, barikatların başında…. 8 Martları yaratan dokuma işçisi kadınlardık. Claralardık, Rosalardık, Kollantaylardık…  Düşlerini ölümleri pahasına gerçek kılmaya çalışan Senalardık, Tanyalardık, Olgalardık, Arinlerdik biz… Ayniller, Sibeller, Aysunlardık…” dedi.

“Şimdi Kadınların Özgürlük Zamanı”

Her gün kadınların çeşitli saldırılara, tacizlere, tecavüzlere, cinayetlere uğradığını, buna rağmen yeniden   gericiliğe karşı ayağa kalktıklarını ve yok edilemez bir güç haline dönüştüklerini belirten İyidoğan “Şimdi bizden koparılanları geri alma zamanı… Şimdi devrimci fırtınalar koparma zamanı… Şimdi Kadınların Özgürlük Zamanı! Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü! Şan Olsun 8 Martları yaratanlara!” diyerek sözlerini tamamladı.

Kadınlar hep birlikte “Kadın, İsyan, Devrim”, “Harekete Geç İsyan Et Yıkana Kadar” sloganlarını attı. Etkinlik şiir, slogan ve müzik eşliğinde halaylarla sona erdi.

Kaynak: Mücadele Birliği